Skocz do zawartości

Placek Królewski


iwona30

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto kruche

2 szkl. mąki

1/2 szkl. cukru

1/2 margaryny

3 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

1 jajko

Zagnieść ciasto i upiec 2 placki.

Ciasto biszkoptowe

4 jajka

10 dkg cukru

8 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

1 budyń waniliowy mały ugotować według przepisu

1 cukier waniliowy

1 kostka masła

Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu.

Masa z jabłek

1 kg jabłek renet pokroić w drobną kostkę wrzucić na kipiący syrop 1 szkl. wody i 1 szkl cukru.

Ma to tylko zakipieć i odstawić. Osobno rozpuścić w 1 szkl. wody 2 galaretki cytrynowe i wlać do jabłek wymieszać i wystudzić Gęstniejące wyłorzyć na placek.

Wykonanie placka

- placek kruchy

- krem

- jabłka

- biszkopt

- jabłka

- krem

- placek kruchy

- polewa

Polecam bo jest naprawdę bardzo dobry. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak dobrze się kroi.Wychodzi jak placek tortowy.Jest to przysmak mojego męża. Polecam bo ciekawie wygląda w środku po przekrojeniu ma smak troszkę jak piernik bo tam idzie soda do kruchych placków. Po upieczeniu kruchych placków dobrze jest je napączować wtedy szybciej odchodzi.Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.