Jolanta Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Podam porcje na okolo 30 pyz. 12 duzych ziemniakow z czego 1/4 ugotowac a 3/4 zetrzec na tarce (drobne oczka). Ugotowane ziemniaki przecisnac przez prase i ostudzic. Starte ziemniaki wylozyc na sitko i odsaczyc a nastepnie wylkozyc na gaze i dobrze wycisnac. Ugotowane i odcisniete ziemniaki polaczyc razem dodac 3 lyzki maki i maczke ktora zostala z wycisnietych ziemniakow. Wszystko razem wymieszac i formuowac pyzy. Wrzucac na wrzatek i od chwili wyplyniecia chwile pogotowac.Podawac z przesmazonym boczkiem z cebulka. To sa typowe pyzy warszawskie ktore byly sprzedawane na bazarze Rozyckiego. Zycze smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Nie trzeba dodawać jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Nie trzeba dodawac jajka! Pozdrawiam :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jolu dziękuję bardzo za podanie tego przepisu, jadłam je w Warszawie ale kiedy to było, już nawet nie pamiętam a są bardzo smaczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Jutro robię na obiad twoje pyzy to dam odpowiedź czy mi wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 w moich stronach takie pyzy robi sie z wkladem miesnym.formuje sie je nieco wieksze.nosza nazwe kartaczy.rowniez podaje sie je z przesmazona cebulka i skwareczkami.uwielbiam to danie szczegolnie na nastepny dzien takie odgrzewane na patelni.pysznosci!!! :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Witam! Mam pytanie , czy te gotowane ziemniaki można zastąpić purre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Jolu zrobiłam twoje pyzzy ale mi wyszło 18 a nie 30 nawet że zwiększyłam porcję, może ziemniaki były mniejsze niż twoje ale nic się nie dzieje następnym razem zrobię więcej. Zresztą mój Pan (mąż) nie bardzo przepada za pyzami ale nie ma wyjścia i dzisiaj będzie musiał zjeść hi hi. :razz: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Droga Kasiu nie mam pojecia czy mozna zastapic ziemniaki pirre ale ja ubijam dobrze tluczkiem do ziemniakow.Pozdrawiam :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Ineczko tak mie zaskoczylas tymi pyzami. Masz racje to bylo wiele lat temu ale pamietam ten smak do dzis.Pozdrawiam :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.