Dora35 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 6 kg buraków ugotować i zetrzeć na tarce(grube oczka) 1 kg papryki 1kg cebuli pokroić w kostkę ZALEWA: 1/2 litra octu 1/2 litra wody 2 łyżki soli ziele angielskie,liść laurowy,pieprz 1 szklanka cukru Zalewe zagotować.Starte buraki,pokrojoną cebule i papryke , wymieszać dodać do zalewy.Od chwili zagotowania gotować jeszcze 10-15 minut. Następnie wkładać do słoików i gorące zakręcać i odwracać do góry dnem zostawić tak do całkowitego wystygnięcia nie trzeba pasteryzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ottawa Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Dora35...czy napewno 1/2 l.wody? nie jest to za malo na 1/2l. octu? pozdrawiam... Jola :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 To jest napewno za mało wody nawet jakby się użyło octu 6%. Najlepiej niech się wypowie Dora na ten temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Ja mam troszke inny przepisik na sałatke z buraczków. 3kg buraków; 1 szklanka wody; 1 szklanka oleju; 1 szklanka octu; 1 szklanka cukru; 1 łyżka soli;. Wszystko zagotować,dodać do tego 1/2 kg papryki pokrojonej w kostke i 1/2 kg cebuli. Wszystko razem zagotować 7 minut i następnie dodać starte buraczki na dużych oczkach i gotować jeszcze gdzieś 14 minut. Gorące układać do słoików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 też tak robię jak Ewa ! Są pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2007 Z tego wynika że Dora dobre proporcje podała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dora35 Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 ta sałatka jest ostra w smaku nie każdy taką lubi ale można zrobic inną zalewe łagodniejszą oto przepis : 1 litr wody 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżki soli tą zalewe daje do papryki jest łagodna i słodka daje ją również do pieczarek marynowanych tylko wtedy zmniejszam ilość cukru :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ottawa Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 dziękuję Dora35 za informacje...przepisy na te sałatki masz bardzo fajne... pozdrawiam...Jola :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 Dora dziękuję bardzo. ja lubię zalewę bardziej łagodną jeżeli chodzi o kwasowość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Robię buraczki wg takiego przepisu, który podała Ewa. Dodaję tylko jeszcze pieprz mielony. Bardzo ją lubimy w domu i już najwyższa pora za nią się zabrać. Tylko jak pomyślę, że ze względu na brata (który ją wręcz uwielbia) muszę obrać w sumie prawie 20kg buraczków... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.