karola91 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Uwaga! To ciasto uzależnia! :razz: Najpierw należy upiec biszkopt, z 4-5 jaj, żeby przekroic na pół. Każdy swój sprawdzony przepis, więc nie podaję. Później robimy masy: Masa karmelowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 kostka masła Mleko gotowac 3-4 godziny, wystudzić. Masło utrzeć na puszysta masę, dodawać łyżką wystudzony karmel, i ucierać na najmniejszych obrotach. Masa ze śnieżki: 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 snieżki 2 łyzki cukru pudru 1 płaska łyzka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody (ilość wody nie jest ważna, aby żelatyna sie ropuściła) kwasek cytrynowy (niekoniecznie) Śmietanę ubijamy ze śnieżkami i cukrem pudrem, można dodać kwasku cytrynowego do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę. Do przełożenia potrzebujemy 4 paczki herbatników(po 8 herbatnikow w paczce). Blaszka standardowa. Przełożenie: biszkopt - masa karmelowa - herbatniki - masa ze śnieżki - herbatniki - masa karmelowa - biszkopt Odłożyć troche masy karmelowej na wierzch, posypać wiórkami orzechami, czym tam chcemy. To ciasto jest w mojej rodzinie od paru lat, robimy je co każde święto, bo cała rodzinka je uwielbia, i zawsze pierwsze znika ze stołów. Jest to sprawdzony przepis, szczerze polecam go wszytkim, bo jest wyśmienity! Smacznego! :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Karolka bardzo ciekawy przepis inny niż znałam do tej pory,zaciekawiła mnie masa z kwaśnej śmietany :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azi Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Wygląda bosko :) Skorzystam napewno z tego przepisu :razz: Dam znać jak wyszło :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Karola ciasto rewelacyjnie wygląda.Koniecznie muszę je upiec. Dzięki za przepis.Moje odchudzanie musi jeszcze poczekać. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 o kurczę to tu jest nas więcej co do lata chcą po :mrgreen: plaży wyszczuplone chodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 Cześć Karola mam pytanie z jakiej śmietany robisz masę i jaka wielkość blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karola91 Opublikowano 14 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2007 smietana to jaka jest pod ręką, aby kwaśna :mrgreen: , blaszka standardowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 napewno jest super ale żeby uzależniało? :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.