Skocz do zawartości

Szukam Przepisu Na Ciasto Francuskie


asia29

Rekomendowane odpowiedzi

W wydanej w latach 70-tych Kuchni Polskiej znalazłam taki przepis:

Ciasto maślane

30 dkg masła

10 dkg mąki

Ciasto podstawowe (kluskowe)

20 dkg mąki

1/2 jaja

woda

1/2 łyżki octu (3%)

Przyrządzic ciasto maślane

Mąkę przesiać, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę

Przyrządzić ciasto podstawowe

Z mąki, wody, pół jaja i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Starannie wyrobić, wywałkować nadają kształt koła. Środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt.

Złożyć ciasto w kopertę, wałkować przyciskając lekko (aby nie popękało). Nadać formę prostokąta, złożyć na 3 części, owinąć w serwetkę, włożyć do lodówki. Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 - 20 minut nie licząc pierwszego składania. Ostatni raz wywałkować na grubość 1 cm.

Włożyć na blachę wstawić do bardzo gorącego piekarnika (temperatura powinna wynosić 300*C). Piec około 15 minut. Gdy ciasto lekko się zrumieni na kolor jasnozłoty, wyjąć i ostudzić.

Dalej jest opisane przekładanie kremem, bo jest to przepis na napoleonki - kremówki.

Nie jest to przepis wypróbowany przeze mnie.

Natomiast ja z tej książki robię wiele rzeczy, bo wtedy nie było jeszcze chemii, żadnych gotowców i te przepisy mi z tego powodu bardzo odpowiadają.

We wszystkich później wydanych książkach o cieście francuskim jest zazwyczaj "rozmrozić ciasto francuskie".

Życzę powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez nie robiłam ale w Księdze ciast wyczytałam taki przepis: 40 dkg mąki 1 łyzeczka soli 1 żółtko Ciasto maślane: 0.5 kg zimnego masła 10 dkg mąki Wykonanie jak podała Hazo. Rady:wałkować wzdłuż i wszerz od siebie na zewnątrz,naciskając wałek równomiernie i lekko,w przeciwnym razie ciasto przy pieczeniu brzydko się marszczy. Do krojenia surowego ciasta nóż musi być bardzo ostry bo tylko wtedy brzegi ładnie się rozwarstwiają przy pieczeniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podam ci przepis z domowych zbiorow.jednoczesnie zaznaczam ze osobiscie nie pieklam

skladniki:

2 szkl maki tortowej

1 zoltko

1/2 szkl wody

szczypta soli

1 kostka masla

wykonanie:

maslo zagniesc z 1/2 szkl maki i polozyc do lodowki.zagniesc reszte skladnikow rozwalkowac wylozyc na to wyjete z lodowki maslo z maka owinac rozwalkowanym ciastem.nastepnie ponownie rozwalkowac i schlodzic w lodowce.

czynnosc walkowanie i schladzanie powtorzyc czterokrotnie

powodzenia.hania :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.