asia29 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Witam Szukam sprawdzonego przepisu na ciasto francuskie. Bardzo prosze o pomoc, z góry dziękuje asia29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hazo Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 W wydanej w latach 70-tych Kuchni Polskiej znalazłam taki przepis: Ciasto maślane 30 dkg masła 10 dkg mąki Ciasto podstawowe (kluskowe) 20 dkg mąki 1/2 jaja woda 1/2 łyżki octu (3%) Przyrządzic ciasto maślane Mąkę przesiać, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę Przyrządzić ciasto podstawowe Z mąki, wody, pół jaja i octu zagnieść ciasto jak na pierogi. Starannie wyrobić, wywałkować nadają kształt koła. Środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę, wałkować przyciskając lekko (aby nie popękało). Nadać formę prostokąta, złożyć na 3 części, owinąć w serwetkę, włożyć do lodówki. Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 - 20 minut nie licząc pierwszego składania. Ostatni raz wywałkować na grubość 1 cm. Włożyć na blachę wstawić do bardzo gorącego piekarnika (temperatura powinna wynosić 300*C). Piec około 15 minut. Gdy ciasto lekko się zrumieni na kolor jasnozłoty, wyjąć i ostudzić. Dalej jest opisane przekładanie kremem, bo jest to przepis na napoleonki - kremówki. Nie jest to przepis wypróbowany przeze mnie. Natomiast ja z tej książki robię wiele rzeczy, bo wtedy nie było jeszcze chemii, żadnych gotowców i te przepisy mi z tego powodu bardzo odpowiadają. We wszystkich później wydanych książkach o cieście francuskim jest zazwyczaj "rozmrozić ciasto francuskie". Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Ja tez nie robiłam ale w Księdze ciast wyczytałam taki przepis: 40 dkg mąki 1 łyzeczka soli 1 żółtko Ciasto maślane: 0.5 kg zimnego masła 10 dkg mąki Wykonanie jak podała Hazo. Rady:wałkować wzdłuż i wszerz od siebie na zewnątrz,naciskając wałek równomiernie i lekko,w przeciwnym razie ciasto przy pieczeniu brzydko się marszczy. Do krojenia surowego ciasta nóż musi być bardzo ostry bo tylko wtedy brzegi ładnie się rozwarstwiają przy pieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dalovay Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 podam ci przepis z domowych zbiorow.jednoczesnie zaznaczam ze osobiscie nie pieklam skladniki: 2 szkl maki tortowej 1 zoltko 1/2 szkl wody szczypta soli 1 kostka masla wykonanie: maslo zagniesc z 1/2 szkl maki i polozyc do lodowki.zagniesc reszte skladnikow rozwalkowac wylozyc na to wyjete z lodowki maslo z maka owinac rozwalkowanym ciastem.nastepnie ponownie rozwalkowac i schlodzic w lodowce. czynnosc walkowanie i schladzanie powtorzyc czterokrotnie powodzenia.hania :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia29 Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Witam dziekuje za przepisy napewno skorzystam z nich. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.