zakalec Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Skladniki: zeberka cebula maka sol, pieprz, vegeta olej do smazenia Przygotowanie: Wczesniej przyprawione zeberka usmazyc na oleju, tak, zeby sie zarumienily na brazowo. Po czym przelozyc zeberka do garnka. Na pozostalym tluszczu usmazyc pokrojona cebule, zalac graca woda i dodac do garnka z zeberkami. Jeszcze raz doprawic i gotowac - az mieso nie bedzie surowe. Zarobic sos (w kubku wymieszac make z zimna woda i dodac energicznie mieszajac). Zeberka wychodza po prostu pyszne! Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Ja do takich żeberek dodaje jeszcze listek laurowy, grzybki suszone ,wcześniej wymoczone. Sos zaprawiam śmietaną z mąką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 :mrgreen: A spróbujcie zamiast zaprawiać mąką sos przed smażeniem obtoczyć żeberka w mące tak grubo albo nawet jeszcze obsypać je jak sie smażą i wtedy na wolnym ogniu usmażyc ale tak aby mąka się zabardzo nie spaliła,potem zalać gorącą wodą i niech się duszą pod przykryciem, o wiele smaczniejsze i białko z mięsa tak nie wycieka i są bardziej wartościowe,i sosu już nie trzeba zaprawiać bo jest super , agrzybki czy inne dodatki też można dodac ale już jak jest zalane wodą ,spróbujcie ja tak zawsze robie.Pozdrawiam. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Ja robię tak jak Wiola,są super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Ja tak też robię jak Wiola i Basia i tak samo robię z gulaszem, bitkami i roladami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hypnoza Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Co do żeberek ... to szukalam jakiegos nadzwyczajnego przepisu .. ale wystarczy troche serca i wychodza pysznosci .. kilka dni temu robilam takowe ... dzien wczesniej żeberka posiedzialy w lodowce w marynatce tzn: 1/3 szklanki oleju = czosnek granulowany ale lepszy ten swiezy zmiazdzony, pieprz, sol, deczko czili, oregano, lister laurowy i ziele angielskie Zeberka wyladowaly w gesiarce ..podsmazone na oleju :mrgreen: a kiedy juz pieknie sie opiekly zeszklilam osobno 2 cebulki i wrzucilam do gesiarki :roll: dolalam wody i dusilam az miesko smieklo :lol: dolalam czerwonego WINKA zeby nabralo smaczku w szklance rozrobilam lyzke maki i lyzke smietany i dolalam ostroznie aby sie nie scielo.. zagotowac .. i konsumowac :roll: MmMmmMm :grin:) PALCE LIZAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 A jakie pyszne są duszone w piwie z odrobina miodu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monik76 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Basqa - podaj przepis na te zeberka w piwie z miodem. Z wielką chęcia wypróbuję. pozdr, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Dusisz tak jak robi to większość z nas tylko zamiast podlewać wodą dajesz piwko,nieważne jakie,może być z tych tańszych ,dodaj 1-2 łyżki miodu prawdziwego i niech się duszą,dopraw w/g swojego smaku i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.