Gość edytka0123 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Wita, jest to mój pierwszy wpis na tym forum:) Chciałabym podzielić się z Wami moim super przepisem na biszkopt. Według tego przepisu piekła jeszcze moja babcia... i zawsze się udaje! Do tego jest szybciutki i prosty: Ubić 5 białek ze szczyptą soli, dodać szklankę cukru i ponownie ubić, dodać żółtka z tych 5 jajek- ubić oraz dodać szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia oraz dokładnie wymieszać, wylać na blachę ok 20-30 min w piekarniku i gotowe, mamy PYSZNY biszkopt:) polecam i zyczę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Edyta ja jeszcze dodaje ocet do jajek+proszek do pieczenia+1 lyzeczka octu. Wtedy biszkopt nie opada a zarazem jest puszysty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelaa Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Witam, ja rowniez mam przepis na biszkopt ktory zawsze sie udaje. otoz na 1 jajko 4 dkg maki i 4dkg cukru. Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ciagle ubijajac, nastepnie dodajemy zoltka, ubijamy. do ubitej masy dodajemy powoli przesiewana make i mieszamy lyzka drewniana. Ciasto przelac do wysmarowanej tluszczem i wysypanej maka formy i piec na jasnabrazowy kolor. np na duza tortownice 10 jaj i po 40 dag cukru i maki. Jezeli chcemy zrobic biszkopt orzechowy dodajemy zamiast polowy ilosci maki zmielone orzechy, kokos, mak, migdali itp. Biszkopt wyjmowac goracy z formy, mozna tez smialo sprawdzac czy jest gotowy wykalaczka:) SMACZNEGO:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wenezuela Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Ja robię biszkopt w bardzo prosty sposób. Ile jajek tyle łyżek mąki, cukru...czyli np 6 jajek 6 łyżek (płaskich) stołowych mąki tortowej -||- cukru szczypta soli Białka ubijam na sztywno dodaję sól, następnie dodaję na przemian żółtko, cukier(łyżka) ciągle ubijając ,ważne żeby "wtłoczyć" jak najwiecej powietrza w trakcie ubijania.Na końcu dodaję przesianą mąkę delikatnie mieszając. Nigdy nie otwieram piekarnika podczas pieczenia, bo wtedy opada. :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zawsze kupowałam gotowe spody biszkoptowe. :grin: Pewnie dla tego, że kiedyś kilkakrotnie udało mi się stworzyć super zakalca zamiast pulchnego smaczne biszkopta. To się zmieni moi drodzy! Upiekłam cudny biszkopt z przepisu edytka0123, no i moje dziecię miało piękny tort truskawkowy na dzień dziecka. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.