Skocz do zawartości

Buraczki Duszone Ze śmietaną?


monik76

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robię w ten sposób.Nie wiem czy o takie Ci chodzi ? Ugotować 50-60 dkg buraków w skórkach. Miękkie obrać i zetrzeć na tarce.Trochę mąki rozmieszać z wodą i dodać do buraków. Zagotować,na koniec wlac pół szklanki śmietany,doprawić do smaku solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym. Chwilkę poddusić i gotowe :mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Monik ja robię tak buraczki: buraczki ugotować w całości, obrac, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dać 3 łyżeczki masła, wlać pół szklanki mleka, posypać 2 łyżkami mąki, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, doprawić solą, pieprzem i octem lub kwaskiem. Są pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! A ja teraz nie gotuję buraków tylko je piekę ( kiedyś gotowałam ,ale jak wyczytałam na forum przepis na pieczone to teraz tylko piekę ) obieram trę i robie tak : na patelnie kłade masło i lekko zasmażam z mąką dodaję śmietanę i do buraczków , reszta przypraw według smaku. Pozdrawiam :mrgreen: pycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Monik podaje przepis na: Buraki ze śmietaną 80 dag buraków 2 dag mąki 10 dag śmietany sól, cukier,ocet 6% łyżka siekanego kopru Ugotowane buraki i obrane zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do buraków, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i octem albo sokiem z cytryny, ja tak robię i na koniec posypać siekanym koprem, albo podać bez kopru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robie tak takie buraczki 4 buraczki surowe zetrzec na tarku (grube oczka), podlac wodą,troszke posolic i gotowac do miekkości (ok 1/2 godziny). Szybko odcedzic wlac octu (3-4 łyzki) . Do smaku cukru. Smietane rozrobioną z maka (3 łyżki śmietany+1 1/2 łyzki maki) Wymieszac i zagotowac (cały czas mieszajac) Jeśc na ciepło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość turasol

A ja robię podobnie jak Katarzyna, tylko nie gotuję buraczków a wkładam je - oczywiście już obrane - do mikrofalówki na najwyższą moc ( 1kg buraczków - około 25minut). Nie tracą wtedy pysznego soku , a nawet jeżeli po upieczeniu w naczyniu jest troszę soku to po prostu wlewam go do startych buraczów. Tak przygotowanych buraczków nie trzeba już dosładzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.