monik76 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Słyszałam że te buraczki ze śmietaną są bardzo pyszne ... Wie ktoś jak sie je robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Ja robię w ten sposób.Nie wiem czy o takie Ci chodzi ? Ugotować 50-60 dkg buraków w skórkach. Miękkie obrać i zetrzeć na tarce.Trochę mąki rozmieszać z wodą i dodać do buraków. Zagotować,na koniec wlac pół szklanki śmietany,doprawić do smaku solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym. Chwilkę poddusić i gotowe :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Cześć Monik ja robię tak buraczki: buraczki ugotować w całości, obrac, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dać 3 łyżeczki masła, wlać pół szklanki mleka, posypać 2 łyżkami mąki, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, doprawić solą, pieprzem i octem lub kwaskiem. Są pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Witam! A ja teraz nie gotuję buraków tylko je piekę ( kiedyś gotowałam ,ale jak wyczytałam na forum przepis na pieczone to teraz tylko piekę ) obieram trę i robie tak : na patelnie kłade masło i lekko zasmażam z mąką dodaję śmietanę i do buraczków , reszta przypraw według smaku. Pozdrawiam :mrgreen: pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Monik podaje przepis na: Buraki ze śmietaną 80 dag buraków 2 dag mąki 10 dag śmietany sól, cukier,ocet 6% łyżka siekanego kopru Ugotowane buraki i obrane zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do buraków, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i octem albo sokiem z cytryny, ja tak robię i na koniec posypać siekanym koprem, albo podać bez kopru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monik76 Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2007 Serdecznie dziękuje za odpowiedzi. :mrgreen: Jutro je zrobie , bo ze śmietaną jeszcze nie jadłam i nie mam pojęcia jakie będą w smaku. Pozdr, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanti Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Ja robie tak takie buraczki 4 buraczki surowe zetrzec na tarku (grube oczka), podlac wodą,troszke posolic i gotowac do miekkości (ok 1/2 godziny). Szybko odcedzic wlac octu (3-4 łyzki) . Do smaku cukru. Smietane rozrobioną z maka (3 łyżki śmietany+1 1/2 łyzki maki) Wymieszac i zagotowac (cały czas mieszajac) Jeśc na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość turasol Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 A ja robię podobnie jak Katarzyna, tylko nie gotuję buraczków a wkładam je - oczywiście już obrane - do mikrofalówki na najwyższą moc ( 1kg buraczków - około 25minut). Nie tracą wtedy pysznego soku , a nawet jeżeli po upieczeniu w naczyniu jest troszę soku to po prostu wlewam go do startych buraczów. Tak przygotowanych buraczków nie trzeba już dosładzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.