Skocz do zawartości

Kefir


ina12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Ado! Przepis mam z Super Expressu a podał go o. Jan Grande i o. Ryszard Balawender. Litr mleka szklanka kefiru ( po raz pierwszy kupnego, potem kefir zakwaszać własnym kefirem z poprzedniego dnia) Gotujemy mleko na małym gazie przez około 40 minut, żeby straciło trochę wody. Odstawiamy je do ostudzenia. Do chłodnego dodajemy szklankę kefiru, przykrywamy garnek i stawiamy w ciepłym miejscu. Następnego dnia kefir jest gotowy. Ja go jeszcze nie robiłam, muszę zrobić koniecznie. Ilość mleka nie jest podana myślę że trzeba użyć 1 litr. Może poczekasz ja wypróbuję i dam znać. Kefir obniża choresterol, poprawa gwarantowana po miesiącu, posiada wapno. Chorzy na cukrzycę mleko mogą zastąpić kefirem. Grzybki kefirowe oczyszczają organizm. Pozdrawiam serdecznie.

post-2336-1179435561_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.