wiola344 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 :wink: Składniki: - 1 kg ziemniaków - pół puszki groszku zielonego -ok 30 dkg kiełbasy pokrojonej w mała kostke -1/2 szkl. mleka -1łyżeczka proszku do pieczenia -2-3 łyżki mąki pszennej -2 jajka -cebula -sól i pieprz -olej do smażenia Wykonanie: -ziemniaki obrane zetrzeć na tarce takiej jak do jarzyn ale drobniejszej wtedy są takie długie wiórka -dodać resztę składników wymieszać i smażyc do tego dobry sos pomidorowy małą cebulke drobniutko posiekać zeszklić dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody doprawić solą ,pieprzem i papryką słodką ,podprawić trochę mąką 1 łużkę i trochę mleka wymieszać wlać to do sosu zagotować .Usmażone placki polać sosem i zajadac.SMACZNEGO są bardzo syte i smaczne. :wink: :wink: Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Robię podobne placki, nazywają się "placki po chińsku" ale nie ma w nich mleka i proszku do pieczenia. Czy z tymi dodatkami są dobre? pewnie lepsze niż moje, a w moich jest natomiast natka z pietruszki. Muszę spróbować tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 :sad: Witaj ali zapewniam cię że są naprawde dobre ,pulchne ,choćby przez to że tarte są trochę grubiej ,ten przepis mam od teściowej bo zawsze tak robiła a ja zastanawiałam się dlaczego są inne i wkońcu wydusiłam jaki to sekret pulchności placków, spróbuj a się przekonasz :roll: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelia1 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Ja mogę potwierdzić, są super, z sosem pomidorowych mniam albo ketchupem. Bardzo polecam Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Dziś serwowałam placuszki na obiad .Są naprawdę smaczne POLECAM :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Jutro robię, wyglądają bardzo apetycznie. Powiedzcie mi jednak, czy robiłyście je z nowych ziemniaków? /wiem, że bardzo młode ziemniaki niezbyt nadają się na normalne placki, ale to są trochę inne/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 ali ja robiłam ze starych kartofli aha i dałam jedno surowe jajko jakoś lepiej się połączyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 czy robiłyście je z nowych ziemniaków? możesz śmiało robić z młodych ziemniaków, wybierz tylko takie większe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Dzięki, zobaczę jakie dostanę, nie mam pojęcia czy stare są jeszcze w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 31 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 :cry: Witajcie , najpierw przepraszam ze nie napisałam że ma być jajko skleroza zaraz poprawie,Justynko gratulacje piekne te twoje placuszki i bardzo się cieszę że smakowały,ja bardzo częst robie je z młodych ziemniaków tylko wtedy daje trochę więcej mąki bo młode ziemniaki sa bardziej wodniste :cry: :razz: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zrobiłam oczywiście bez jaj, bo teraz dopiero skądś się pojawiły w przepisie a poza tym w moich plackach /pisałam wyżej, że od dawna robię bardzo podobne/, też nie ma jaj. No więc zrobiłam, są bardzo dobre i...tych jajek wcale nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 :grin: witaj ali jak zauważyłas ze nie było jaj, ale gdzieś mi umknęły (chyba z pamięci)i zapomniałam dopisać do przepisu ,później poprawiłam się i dopisałam ,oczywiście może nie być jajek ale choć jedno można dodać :lol: ale powinny być choć jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 O! Z tym groszkiem to by zasmakowały mojemu partnerowi! On jest groszkomaniakiem! :wink: My dotychczas robiliśmy placki bez groszku ale też czasami dodajemy kiełbasę do środka. Najczęściej jednak robimy je standardowo, tylko z czosnkiem i cebulką. Do tego robimy dość treściwy sos. Jego podstawę stanowią cebula, pieczarki, kiełbasa ( pokrojone w kostkę, podduszone na patelni) do tego dodać pomidory z puszki oraz czosnek (tego nigdy za wiele :roll: ) przyprawić. Ale oczywiście ten sos można dowolnie modyfikować, świetny jest ze szpinakiem i cukinią. Można zrezygnować z kiełbasy lub zastąpić ją mięsem. Dodawałam też pietruszkę, marchewkę, paprykę (zarówno "normalną" jak i małą, ostrą), kukurydzę z puszki, czyli generalnie co kto lubi i ma akurat pod reką :roll: Na zakończenie ozdobić kleksem ze śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego) i zajadać się do woli! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Ja dzis serwowałam te placuszki ale dodałam kukurydze, podsmazone pieczarki i natke pietruszki. Do placuszków sos czosnkowy. Pychotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.