Skocz do zawartości

Placki Ziemniaczane Z....


wiola344

Rekomendowane odpowiedzi

:wink:  Składniki:

- 1 kg ziemniaków

- pół puszki groszku zielonego

-ok 30 dkg kiełbasy pokrojonej w mała kostke

-1/2 szkl. mleka

-1łyżeczka proszku do pieczenia

-2-3 łyżki mąki pszennej

-2 jajka

-cebula

-sól i pieprz

-olej do smażenia

Wykonanie:

-ziemniaki obrane zetrzeć na tarce takiej jak do jarzyn ale drobniejszej wtedy są takie długie wiórka

-dodać resztę składników wymieszać i smażyc

 do tego dobry sos pomidorowy

małą cebulke drobniutko posiekać zeszklić dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody doprawić solą ,pieprzem i papryką słodką ,podprawić trochę mąką 1 łużkę i trochę mleka wymieszać wlać to do sosu zagotować .Usmażone placki polać sosem i zajadac.SMACZNEGO są bardzo syte i smaczne. :wink: :wink:  Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:sad:  Witaj ali zapewniam cię że są naprawde dobre ,pulchne ,choćby przez to że tarte są trochę grubiej ,ten przepis mam od teściowej bo zawsze tak robiła a ja zastanawiałam się dlaczego są inne i wkońcu wydusiłam jaki to sekret pulchności placków, spróbuj a się przekonasz :roll: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:cry:  Witajcie , najpierw przepraszam ze nie napisałam że ma być jajko skleroza zaraz poprawie,Justynko gratulacje piekne te twoje placuszki i bardzo się cieszę że smakowały,ja bardzo częst robie je z młodych ziemniaków tylko wtedy daje trochę więcej mąki bo  młode ziemniaki sa bardziej wodniste :cry: :razz: :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin:  witaj ali jak zauważyłas ze nie było jaj, ale gdzieś mi umknęły (chyba z pamięci)i zapomniałam dopisać do przepisu ,później poprawiłam się i dopisałam ,oczywiście może nie być jajek ale choć jedno można dodać  :lol: ale powinny być choć jedno

post-4684-1180977132_thumb.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

O! Z tym groszkiem to by zasmakowały mojemu partnerowi! On jest groszkomaniakiem! :wink:

My dotychczas robiliśmy placki bez groszku ale też czasami dodajemy kiełbasę do środka. Najczęściej jednak robimy je standardowo, tylko z czosnkiem i cebulką. Do tego robimy dość treściwy sos.

Jego podstawę stanowią cebula, pieczarki, kiełbasa ( pokrojone w kostkę, podduszone na patelni) do tego dodać pomidory z puszki oraz czosnek (tego nigdy za wiele :roll: ) przyprawić.

Ale oczywiście ten sos można dowolnie modyfikować, świetny jest ze szpinakiem i cukinią. Można zrezygnować z kiełbasy lub zastąpić ją mięsem. Dodawałam też pietruszkę, marchewkę, paprykę (zarówno "normalną" jak i małą, ostrą), kukurydzę z puszki, czyli generalnie co kto lubi i ma akurat pod reką :roll:

Na zakończenie ozdobić kleksem ze śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego) i zajadać się do woli! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.