Klosewik Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 30 dag truskawek, 1 pojemnik ( 20 dag śmietany) 18 - procentowej, 2 łyżki cukru ciasto: 30 dag miękkiego, tłustego sera twarogowego, 6 łyżek mąki pszennej, 1 jajko, 1 żółtko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, sól Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek. Przygotować ciasto: Całe jajko roztrzepać z żółtkiem. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Twaróg dokładnie rozetrzeć, dodać roztrzepane jajo i makę. Wyrobić ciasto. Utoczyć wałek z ciasta, odcinać kawałki i formować placuszki. Na każdej kłaść truskawkę i starannie zalepić. Knedle wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 5 minut. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Podać ze śmietaną i cukrem, albo polane masełkiem. Pyszne ! Polecam! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Mniej wiecej ile wychodzi z tej porcji knedli ? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Za dużo to ich faktycznie nie wychodzi. :sad: Nie pamiętam od zeszłego roku, ale gdzieś tak 10 - 12. Zależy, jakie duże są truskawki i jak musisz je "owinąć" ciastem. Proponuje zrobić chociaż raz, jak już będziesz wiedziała, to można ewentualnie podwoić składniki. Potraktuj pierwszy raz to danie jako przygotowanie "deseru" . :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 knedelki pyyyyyyyyyyyyszniutkie !!! zrobilam z dwoch porcji i dla meza juz niema!na pewno bede robic czesciej . podziekowania Klosewik za przepisik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Cieszę się, że smakowało ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Witam! Zamierzam zrobić knedle tylko mam pytanie, czy można je odsmażać? Bo mój syn bardzo lubi na drugi dzień, wiem że nie wszystkie się nadają. :sad: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klosewik Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Raczej nie polecam, bo ciasto jest miękkie i twaróg jest dominującym składnikiem ciasta. :sad:??: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Knedelki bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. Knedle zrobiłam ze śliwkami bo akurat miałam (truskawki w zamrażalniku czekają na inną okazję ).Ja polałam je masełkiem i bułeczką tartą bo takie lubię. Pozdrawiam autorkę tego przepisu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.