Dora35 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku 1/2 szklanki cukru 5 dkg tłuszczu 1 jajo ok 1/2 szklanki mleka 2 łyżki tartej bułki NADZIENIE: 1 1/2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru cynamon skórka z 1/2 cytryny starta Z podanych składników zagnieść ciasto . Rozwałkować na dwa placki.Jednym wyłożyc natłuszczoną blachę nakłuć widelcem i troszke podpiec . Na podpieczony spód posypac bułką tartą żeby ciasto nie namokło za bardzo i wyłożyc obrane i poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem , cynamonem, oraz skórką cytrynową.Przykryć drugim ciastem i nakłuć widelcem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec ok 1 godziny w temp 200* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 To jedno jajko to ma być dodane do ciasta czy wymieszane z mlekie do posmarowania ciasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 I jeszcze jedno pytanie czy na pewno ma być 5 dkg tłuszczu na 2 szklanki mąki bo wydaje mi się że jakoś mało tego tłuszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dora35 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2007 jajko ma być dodane do ciasta i ma być naprawde 5 dkg tłuszczu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Dzięki Dora za odpowiedź jak wypróbuję to ciastko to dam znać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dora35 Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 mam nadzieje że będzie ci smakowało u nas jak jabłecznik to tylko ten wołają ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasiaczek Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 Niedawno piekłam podobny placek ale chyba za krótko się piekł ;) nie wyszedł taki jak powinien choc i tak piekłam dłużej niz było w przepisie( ok.30 min) Dzisiaj wypróbuje ten... mam nadzieję ze tym razem mi wyjdzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dora35 Opublikowano 28 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2007 trzymam kciuki żeby ci wyszedł bo placek naprawde jest dobry ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainoh7 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 a ja mam pytanie- włśanie chce zrobic to ciasto i ile to jest 5 dag tłuszczu? to moze byc margaryna tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dora35 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 ja daje margaryne,a na niektórych margarynach sa podziałki i można sobie odciać odpowiednia ilosc :P np.margaryna Kasia takie posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainoh7 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 wiecie co? zrobiłam te cisto naprawde łątwe i szybkie ale musze sie przyznac ze ...pierwsze spaliłam.. po prostu wyszłam do sklepu no i wracam.... takiego nieuka jak ja to chyba jeszcze nie było tu na tym forum.. ale nic, drugie wyszło fantastycznie... :P mam duzo jabłek wiec moge eksperymentować.. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dora35 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Nie przejmuj sie każdemu sie zdarzy że czasem coś przypali mnie sie też przydarzyło ciesze sie że ciasto ci smakowało :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nika1990 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Może to trochę głupie pytanie, ale jak mam poszatkować te jabłka? A mogę zetrzeć na tarce? Jeśli tak, to na małych czy dużych oczkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainoh7 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 ja ścierałam własnie na tarce na tych duzych oczkach.. wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.