Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na ten sernik dostałam od znajomej,która jest zawodową kucharką.Jeżeli smakował Wam sernik z jogurtu to ten jest w smaku troszkę podobny,lekki i puszysty. CIASTO Do garnka włożyć 1/2 kostki margaryny i 2 łyżki oleju,to rozpuścić na ogniu i odstawić na bok dodając i miksując razem ; 1szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja olejek cytrynowy Po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blachę i równo rozsmarowujemy. W tym czasie przygotowujemy ser. MASA SEROWA 1 kg sera homogenizowanego naturalnego [w wiaderku- u mnie jest kaliski] 8 -9 jaj 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 2 budynie śmietankowe ,,Delecty,, na 3/4 l 1 śmietana mała,,Bakomy,,na pół kwaśna olejek cytrynowy Wymieszać razem żółtka+ser,dodać olej,mleko,śmietanę i budynie,odstawić na chwilę i teraz; ubić białka na pianę,dodać 1 1/2 szklanki cukru i jeszcze ubić a na koniec dodać 2 łyżki octu i jeszcze chwilę ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista. Wtedy delikatnie połączyć z serem I wylać na ciasto . Blaszkę wcześniej należy obłożyć papierem powyżej brzegów bo inaczej ser wyleci,piec około godziny i po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Muszę powiedzieć ,że piekłam już dużo serników ale mój mąż powiedział że takiego to jeszcze nie jadł i rzeczywiście jest wyższy od blaszki i nie opada. Jeszcze jedna moja rada przed wylaniem sera można posypać ciasto tartą bułką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

do rozpuszczonej margaryny ostudzonej dodawac pozostałe skład. tak dobrze zrozumiałam bardzo zaciekawił mnie ten przepis :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a jak duza blacha powinna byc zeby nie wypływał? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Andy pozostałe składniki dodaje się do margaryny gorącej odstawionej dopiero z ognia[należy ją rozpuścić,nie gotować] Jeżeli chodzi o blaszkę to jest wielkości 38 na 24 i jeżeli nie obstawi się boków papierem to wyjdzie z niej. Niestety nie próbowałam tego sernika z innym serem,u mnie jest taki w kilogramowym wiaderku i pisze na nim serek rodzinny-homogenizowany naturalny i kosztuje około 8 złotych,produkuje go mleczarnia z Kalisza. W razie pytań to odpowiem ,chociaż przepraszam że nie zawsze na czas bo zaczęła się praca w polu i nie zawsze mogę to zrobić,POZDRAWIAM.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Izka36
przepraszam apsik, ja tylko chciałam zapytać w sprawie tego sernika bo nurtuje mnie jedno, czy do tego sera nie dodaje sie cukru????? cukier tylko do białek ?? i jeszcze jedno u nas nie ma takiego sera , powiedz czy ten ser jest bez dodatków tzn , bez cukru ??to ma być zwykły homo serek ??? z góry dziękuję za odpowiedż :wink: Izka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Izka do sernika dodaje się tylko to 1 1/2 szkl cukru do piany,jeżeli chodzi o serek to jest serek homo naturalny ,ten jest bardzo gęsty,myślę że można śmiało spróbować. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam takie porady o sernikach i tam piszą,by cały cukier z przepisu dawać właśnie do piany z białek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upieklam ten sernik ze zwyklego sera poltlustego.Byl bardzo dobry.Zjedzony w try miga.Domownicy prosza o bis.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo się cieszę Fredziu ,że się udał i smakował domownikom-szkoda że nie mogłaś wstawić zdjęcia na zachętę bo myślę że naprawdę warto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekłam ten serniczek na święta i jest to końcówka-nie oddaje w pełni swojego uroku i niestety cudownego smaku. Polecam jednak zrobić-bo naprawdę warto.

post-3528-1262509889_thumb.jpg

post-3528-1262509982_thumb.jpg

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cudny tę puszystość jego widać na każdym zdjęciu-Elu nareszcie pochwaliłaś się co piekłaś na święta bo już nie mogłam wytrzymać z ciekawości :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sernik właśnie się upiekł.Wyrósł dość ładnie ale na środku trochę mniej.Nie wiem czemu.Może to wina piekarnika.Spróbuję go dopiero jutro i dam znać jak smakował. Synowi już ślinka cieknie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

serniczek skosztowany.Jest bardzo smaczny,delikatny,rozpływa się w ustach :grin: . Jedynie następnym razem muszę uważać lejąc ser na ciasto. Ser lałam na środek i pod jego ciężarem ciasto uciekło na boki. Polecam jednak wszystkim i dziękuję autorce przepisu za pyszne ciacho :mrgreen: .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja również skusiłam się na ten serniczek,wyśmienity delikatny,zrobiłam tylko zwykłe ciasto kruche,szybki w wykonaniu,polecam osobom które jeszcze się nie skusiły

post-4386-1272122296_thumb.jpg

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.