irka55 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 składniki 4 płatki żelatyny 3 jajka 4 łyżki cukru 1/4 l soku pomarańczowego starta skórka z pomarańczy 1/8 l śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego kilka wiśni Żelatynę namoczyć w letniej wodzie.Żółtka ,cukier i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem.Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego soku pomarańczowego, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz zamieszać aż krem zgęstnieje.Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszając ( w jedną stronę). Pucharki napełnić kremem i wstawić do lodówki na minimum . 1 godz. Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym i udekorować nią krem . Na wierz położyć wisienkę- ja użyłam kandyzowanych:) :wink: Jest to deser niskokaloryczny ! Polecam , bo jest bardzo smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Ile to będzie łyżeczek żelatyny sypkiej bo taką w listkach to trudno spotkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Lubię takie desery tylko obawiam się o te surowe jajka, ja zazwyczaj ubijam żółtka na parze wtedy jestem pewna a tu na koniec białka ubite napewno jest pyszniutki ten deser ale troszkę mam obawy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 Basqa - 1 listek żelatyny to 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku :wink: Jeśli sie dobrze umyje jajko i zanurzy na 2 sekundy do gorącej wody to daje nam to 90 % pewności ze bakterie zginą.( tak robię zawodowi kucharze - oni nie mają czasu na zabawę z jajkami na parze -uwierzcie mi:) Pozdrawiam , irka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.