Skocz do zawartości

Babka Królewska


irka55

Rekomendowane odpowiedzi

Babkę należy upiec dzień wczesniej - jest wtedy smaczniejsza a przede wszystkim musi ostygnąć przed nadziewaniem.

Na ciasto

1 i 1/2 szklanki mąki

2,5 dag mąki ziemniaczanej

1/2 torebki proszku do pieczenia

15 dag miękkiego masła

15-20 dag cukru

4 jajka

szczypta soli

sok z 1 cytryny

2 łyżki rumu

Krem maślany

1 budyń waniliowy

1/2 l mleka

5 dag cukru

20 dag ( kosta) masła

Dekoracja

Mielone orzechy lub gotowy krokant ( do kupienia w sklepach)

Ciasto

Mąkę, makę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać.

Dodać miękkie masło, cukier, jajka i przyprawy .

Krótko mieszać ręcznym mikserem, następnie właczyć najwyzsze obroty i miksować przez ok. 4 minuty.

Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką,wlać ciasto i upiec w temp 175* przez ok.40 minut.

Po 10 min od upieczenia wyjąć z formy i pozostawic do całkowitego ostygnięcia.

Krem maślany

Ugotowac budyń ,ochłodzic go w kąpieli wodnej.Utrzeć masło z cukrem na puch a następnie łyzką dodawać budyń.

Ciasto przekroić i przekładać masą budyniową.Obficie posypać krokantem .

Ja udekorowałam wiśniami kandyzowanymi ( bo otwarłam dużą puszkę i teraz muszę je zużyć i wszystkie ciasta oraz desery nimi przyozdabiam)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.