ina12 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Przepis z "Super Express" Owoce pigwy, cukier, woda Dojrzałe pigwy kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, by tylko przykryła owoce. Nie gotując podgrzewamy na ogniu około 45 minut, by zmiękły i zaczęły puszczać sok. Odmierzamy otrzymaną ilość soku i na każde 600 ml dodajemy 35 dag cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy cukier całkowicie rozpuści się zagotowujemy, zmniejszamy ponownie ogień i podgrzewamy aż galaretka zacznie wyraźnie gęstnieć. Goracą przelewamy do wyparzonych i czystych słoików i od razu zakręcamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 :sad: Moja teściowa robi dżemy z pigwy bardzo dobre, są również dobre do ciasta ,herbaty- ma taki aromat jak cytryna ale smakuje trochę inaczej, jest super , ja ostatnio robiłam drożdżówke iny i właśnie dodałam dżem z pigwy wymieszany z jogurtem naturalnym PYSZNE nawet samo bez ciasta hihi :roll: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Pigwa jest wspaniała, cóż za smak i aromat. Niestety, nie można kupić owoców a na działce nie mam za wiele, z tych które mam wolę zrobić nalewkę - jest pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Ali...jesienią można gdzieniegdzie kupić owoce pigwy,sama widziałam je w Makro zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JustynaZ Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2007 Witam serdecznie! Dawno nie zaglądałam na forum, ale to brak czasu i trochę pracy w ogrodzie, ale zainteresował mnie Ineczko przepis podany przez Ciebie, gdyż nie dosyć, że pigwa to bardzo dekoracyjne "drzewko" z ładnymi kwiatkami to jeszcze z jej owoców można także wyczarować nieco. Do tej pory robiliśmy bardzo gęsty sok z dużą ilością cukru, służący głównie jako dodatek do herbaty, ale teraz już mam wydrukowany przepis na galaretkę i na pewno wybróbujemy jakie to cudo wyjdzie z tego. A jak się robi dżem z pigwy? Pozdrawiam, Justyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.