Skocz do zawartości

Placki Na Torty


iwona30

Rekomendowane odpowiedzi

Tort biszkoptowy piecze się 3 placki. ( To jest porcja na jeden placek).

4 jajka

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

4 łyżki letniej wody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko ubić i upiec.

Tort czekoladowy piecze się 3 placki.

4 jajka

11 dkg cukru

7 dkg mąki

1 łyżka kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko ubić i upiec.

Tort orzechowy piecze się 3 placki.

4 jajka

4 łyżki cukru

3 1/2 dkg orzechów mielonych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżki bułki tartej

można dać 1/2 łyżki kakao

Wszystko ubić i upiec.

Wkładka kokosowa.

6 białek

15 dkg cukru

20 dkg kokosu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem i dodać kokos i delikatnie mieszać tak żeby białka nie opadły piec w tem.200 st.

Można zrobić kombinację upiec 2 placki orzechowe i dać wkładkę kokosową do tego dobry krem czekoladowy i super tort. Polecam wszystko wypróbowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napewno Ci się wyjdą te placki, bo ja zawsze robię torty z tych przepisów jeśli nie będziesz coś wiedziała to pytaj.Tylko musisz delikatnie mieszać jak będziesz dodawała mąkę do ubitych jajek żeby nie opadły bo wóczas placki wyjdą niskie. Polecam. Jak wypróbjesz to daj znać jak Ci wyszły. Pozdrawiam.

post-5399-1180124194_thumb.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisz też Iwonko, jak dużej tortownicy używasz, bo wydaję mi się, że chyba nie będzie duża, jeśli z tych składników mają wyjść 3 placki.

Przychylam się też do prośby Edytki78 i dodatkowo pytam - czy ubijasz żółtka z cukrem, czy białka? - bo ja znam różne sposoby i chętnie poznam Twój :sad:

Najlepiej opisz dokładnie, po kolei, wszystkie czynności, dla każdego biszkoptu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw ubijam białka na sztywno dodaje cukier i po żółtku na końcu mąkę i proszek do pieczenia tak robię w przypadku biszkopta a przy innych plackach też ubijam jajka i dodaje mąkę i kolejne składniki tylko jak dodaje mąkę to już nie ubijam mikserem tylko mieszam łyżką żeby nie opadło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisz też Iwonko, jak dużej tortownicy używasz, bo wydaję mi się, że chyba nie będzie duża, jeśli z tych składników mają wyjść 3 placki.

Przychylam się też do prośby Edytki78 i dodatkowo pytam - czy ubijasz żółtka z cukrem, czy białka? - bo ja znam różne sposoby i chętnie poznam Twój :sad:

Najlepiej opisz dokładnie, po kolei, wszystkie czynności, dla każdego biszkoptu.

W przepisie podana jest proporcja na jednego placka. Zazwyczaj tort robi się z 3 placków czyli musisz upiec 3 placki np:biszkoptowe. Albo 2 placki i wkładkę kokosową albo orzechową.

Czyli na tort potrzeba 12 jaj bo na każdy placek idzie po 4 jajka. Bo pieczesz 3 placki osobno. A tortownicę mam dość dużą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli są to składniki na jeden placek, to tortownica powinna mieć nie mniej, niż 30 cm, bo ja piekę jeden placek z 3 jaj, na tortownicę o średnicy 27 cm i wychodzi mi dość wysoki.

Iwonko, napisz jak robisz biszkopt? Co najpierw ubijasz? A może poprostu ubijasz całe jaja z cukrem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja tortownica ma 30 cm. Więc białka ubijam na sztywno dodaje cukier i żółtka nadal ubijam tak długo aż żółtka zbieleją i nie będzie czuć cukru następnie dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia ale mieszam łyżką pomału żeby jajka nie opadły bo później placki wyjdą niskie tak robię placek biszkoptowy.Piekę w tem. 200 st. Placki przekładam kremem i tort jest dość wysoki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Postępuję prawie identycznie. Jednak po dodaniu żółtek już nie ubijam długo. Nie zawsze (rzadko) dodaję proszek do pieczenia i też ładnie wyrasta.

Napisałaś też ważną rzecz, na którą nie każdy zwraca uwagę, a jest istotna, bo biszkopt nie opada - Po ubiciu piany z cukrem i żółtkami odstawiamy mikser i dalej mieszamy delikatnie - łyżką.

Jeśli nadal używalibyście miksera, biszkopt nie byłby tak pulchny i wyrośnięty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.