silver Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Pewnego dnia po szkole chciałam sobie zrobic popcorn. Wsypałam ziarenka do garnka i troche oleju.dodałam takze 1łyżkę masła.Po chwili wszystko siępaliło popcorn był cały czarny, kuchnia zdymiona a jadostaałam nauczke, że nie do wszystkiego mozna dodawać masło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Pewnie olej nie był dość rozgrzany bo raczej nie od masła dymiło. Właśnie połączenie oleju z masłem powoduje, że masło może rozgrzać sie do wyższej temperatury. Ale pewnie odechciało Ci sie smażenia popcornu...lepiej robić taki przeznaczony do mikrofalówek,nic się nie spali :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nika1990 Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 o tak, popcorn z mikrofalówki jest świetny :-D Nie trzeba się denerwować ze cos się spali, a poza tym jest wg mnie smaczniejszy i bardziej podobny w smaku do kupnego, niz taki z garnka. Bo jak dla mnie ten z garnka jest zbyt tłusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Mi rowniez sie nigdy nie udawal popcorn :lol: i poddalam sie, bardzo dlugo go nie robila.Ostatnio mojej corce zachcialo sie popkornu,wiec postanowilam znowu sprobowac zrobic.Oczywiscie caly garnek PRZYPALONY :P ,ale teraz sie nie poddalam-garnek wyszorowalam i dalej do dziela i Eureka :P udalo sie.Juz wiem jak zrobic popcorn. Trzeba do garnak wlac oliwe tyle zeby zakryc dno i dobrze rozgrzac,wsypac tyle popcornu aby zakrylo dno garnka oczywiscie zmnieszyc gaz bo inaczej sie przypali.Potrzasac garnkiem od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pączeek Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2007 Ja popcorn zrobiłam raz w rzyciu :P Paliła się cała kuchnia a my nic nie czuli bo okno było otwarte i wywiewało na dwór dopiero jak już naprawde zaczeło mocno się palić i pochłaniacz sam się włończył (kabelki się stopiły) to usłyszeliśmy że coś dzieje w kuchni jak poszliśmy masakra i oczywiście co człowiek zrobi jak sie pali poleje wodą i polaliśmy wodą na olej masakra.Przyjechała straż i naszczęście dało sie opanować :P Nigdy więcej popcornu!!!!!!! Uraz do końca życie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość k01 Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Oooo matko ja robie sobie czesto popcorn i nie miałam nigdy zadnego problemu.. no raz tylko ale to była wina kukurydzy nie chciał sie wogóle zrobić aż zostały małe czarne wegliki;) a robie go normalnie wlewm olej na patelnie i sypie kukurydzy na oko żeby dno mniej więcej było przykryte. Nim popcorn zacznie strzelac pare razy potrzasne patelnią.w trakcie strzelania również, co do masła to też czasem dodaje ale nie zawsze... a już gotowy popcorn czasem polewam troche miodem.. dla mnie pycha NIGDY NIE ZOSTAWIAM POPCORNU NA PATELNI I WYCHODZE!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dodak Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 a mi się ostatnio tak spalił że wszystko poszło do kosza:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Ja popcorn tez robie sama w garnku i robie tak jak Jolanta. Olej musi przykryc dno ok.0,5cm, wrzucam kukurydze tak zeby,przykryla dno w garnku ,a nie cale opakowanie! Podgrzewam i od czasu do czasu potrzasam garnkiem.Jak slysze ,ze juz zaczyna kukurydza strzelac,to potrzasam ,co pare sekund!!! i nigdy nie mialam przypalonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gobaria Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 robię genialny popcorn, i nie z microfalii, taką mam radę potrzebujemy 2 łyżek stołowych, i wlewamy 4 łyzki oleju na 5 łyzek popcornum i adekwatnie 5 lyzek oleju 6 popcornu i nigdy mi sie nie dymi i nie pali :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Logaff Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Jako ciekowstkę mogę napisać że kiedyś zajrzałem do paczki z popcornem która (paczka) miała znaleźć się w mikrofali i pierw myślałem że to rzygowiny, ale rozróżniłem wkońcu że to zlepione jakimś tłuszczem ziarna kukurydzy. A popcorny z mikrofali zawsze wychodzą mi takie jakieś małe i nie są najlepszej jakości (próbowałem różnych firm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parasolka Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 :) mi akurat popcorn zawsze wychodzi bez problemu, mam taki duży płaski garnek, poza tym co chwilę macham garnkiem i jak tylko przestanie pstrykać szybko przesypuję do miski ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia M. Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Hehe, jak byłam mała to w kreskówce widziałam jak popcorn się robi z kukurydzy takiej prosto z kolby. Łatwizna: obierasz kolbę kukurydzy, wsypujesz do garnka (mówił ktoś coś o tłuszczu? W kreskówce nie było) i podpalasz gaz. No to jechana, robię popcorn SAMA :-D MORAŁ: kreskówki kłamią, nie polecam "świeżego" popcornu :-D Ciocia zawsze popcorn robiła ale nikt nigdy nie patrzał jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Doberman Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Ludzie kochani! Czym się różni kukurydza z pola od tej ze sklepu? Sąsiad ma kilkadziesiąt ton kukurydzy W BINie i wziąłem od niego kwintal na próbę ale niestety nic z tego, nie da się tego uprarzyć. Czy ktoś wie dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwuśka Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 A ja znam takich, co potrafia i popcorn specjalnie przeznaczony do mikrofali spalic ;p :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.