irka55 Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Bardzo dobre , wypróbowane cisto... polecam! Na ciasto 250 g mąki krupczatki 1 jajko 1 żółtko,szczypta soli 150 g masła Nadzienie + posypka 20 dag zmielonych migdałów 15 dag cukru starta skórka z 1 cytryny sok z 2 cytryn 2 łyżki masła mąka do podsypania Mąkę przesiać,wysypać na stolnicę ,zrobic dołek i dodać całe jajko,żółtko +masło. Cisato wyrobić i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Wsypać do miski zmielone migdały,dodać cukier,skórke cytrynową i sok.Dokładnie wymieszać. Ponownie wygnieść ciasto,rozwałkować dwa okrągłe placki na posypanej mąką stolnicy. Jeden placek połozyc na dno tortownicy i podwinąć brzegi na ok.2 cm,rozsmarowac nadzienie migdałowe przykryc je drugim plackiem i dobrze przygnieść. Górną częsc nakłuć,posypać okruszkami migdałów i polać roztopionym masłem. Po upieczeniu można polać polewą cytrynową. Piec w Temp. 200* , przez ok. 40 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.