irka55 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 Takie precelki są delikatne i chrupiące.Piekłam je juz kilka razy i zawsze wychodzą pyszniutkie:) Składniki(ok.50 precelków) 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 1 zółtko,szczypta soli 1 paczka masła(20 dag) Polewa- lukier 1 biało z jajka 1 łyzeczka soku z cytryny 15 dag cukru Mąkę i cukier puder przesieać na stolnicę.Dodać żółtko i sól. Masło wkroić do mąki i szybko wyrobić ciasto. Nadać ciastu kształt kuli i schłodzić ok.1 godz. Ponownie zagnieść ciasto,zrobić wałek z którego odcinać kawałki i formować je na małe precelki.Położyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec ok. 10 min w temp 170-175*C Z cukru ,białka i soku z cytryny zrobić lukier.Zanurzyć precle w polewie lub posmarować.Wysuszyć. Rada:Zamiast lukru mozna je posypać makiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela2225 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 Ale pyszne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.