ina12 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 25 dag masła roślinnego lub margaryny 4-5 jaj 5 łyżek wody 2-3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz, bułka tarta do blaszki Masa serowa: 50 dag twarogu 4 jaja 2 łyżki masła 0,5 szklanki cukru 0,5 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy małe op. lub aromat Polewa: 10 dag margaryny 2 łyżki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Ciasto - Zagotować wodę z cukrem, tłuszczem i kakao, wymieszać i ostudzić. Do wystudzonej masy dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z pianą białek. Przygotować masę serową. Ser przepuścić przez maszynkę razem z masłem. Utrzeć cukier z żółtkami na pulchną masę, dodać zmielony ser i zmiksować, wsypać budyń i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki wyłożyć połowę ciasta, na to ciasto układać łyżką masę serową, na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180*C i piec około 50 minut. Po wystygnięciu posmarować polewą. Polewa - Mleko zagotować z cukrem, dodać tłuszcz, kakao, mąkę ziemniaczaną i rozpuścić, mieszać nie dopuszczając do zagotowania. Ucierając polewę lekko przestudzić i letnią polać ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Droga Halinko, Twoje przepisy są niezawodne - przekonałam się o tym kolejny raz :) Zachciało nam się jakiegoś ciasta z serem, więc postanowiłam upiec tego murzynka, bo to szybkie ciasto i smaczne. Tym razem w tortownicy. Ja mam podobny przepis, tylko używam sera śmietankowego, którego nie trzeba już mielić. Dodałam też rodzynki dla urozmaicenia. Halinko, polewę zawsze robię według swojego sprawdzonego sposobu. Twój jest też ciekawy - dodajesz mączkę ziemniaczaną, czego ja nie praktykuję. Ale może przy następnej okazji tak zrobię :sad: Pozdrawiam serdecznie! Zdjęcia nie są najlepsze, ale ciasto pycha :-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.