wiola344 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 :wink: Składniki : 4 jajka -1 szkl. cukru -cukier waniliowy duży -1/4 szkl. oleju - 1/2 szkl. wody przegotowanej zimnej -1,5 szkl. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 galaretka pomarańczowa i 1 truskawkowa Wykonanie: -jaja ubić z cukrami na gęsta masę dodać olej i wodę i dalej ubijać ok 30 sek.dodać mąkę i wymieszać włać do formy i piec ok 30min w tem 160-180 c ,pozostawic do ostygnięcia. Wkładka: -0,5 kg truskawek -1 opakowanie śnieżki -1 galaretka pomarańczowa - niepełna szkl. mleka (200 ml) Wykonanie: -galaretkę rozpuścić ja w przepisie na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia -śnieżkę ubić na sztywno i dodawać tężejącą galaretkęi dalej miksować ostudzone ciasto przekroić na pół poziomo, poukładać połówki truskawek i wylać masę przykyć drugą połową ciasta i wstawić do lodówki aby stężało na ciasto wylać tężejącą galaretkę truskawkową można położyć jeszcze truskawki i wtedy dopiero polać galaretką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucienne Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 ciasto jest wyśmienite... Zrobiłam drobną modyfikacje która okazała się "trafna" (mam nadzieje) :razz:. Do podanych powyżej składników należy dodać: 1-1,5 paczki biszkoptów (tj. ok 150g) 200ml mleka 1 kremówka w proszku galaretka cytrynowa (ostatecznie pomarańczowa) 2-3 szt. bananów. Upieczony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jeden placek kładziemy mase truskawkową (truskawki pokrojone w male kawałki wymieszane ze zmiksowaną bitą smietaną i tężejącą truskawkową galaretką), wykładamy ją biszkopcikami i wstawiamy na chwile do lodówki. W tym samym czasie robimy mase bananową (w podobny sposób tylko zamiast galaretki truskawkowej dodajemy cytrynową, a zamiast truskawek kawałeczki babanów) i nakładamy na "biszkopciki" a następnie drugi placek biszkotowy. Do lodówki na moment (aż masa zestężeje). Na to kładziemy drogno pokrojone truskawki i stężałą truskawkową galaretkę (z dwóch paczek). Do lodówki. Smacznego. PS. Na podstawie mas z tego przepisu można zrobić pyszny deserek. Do pucharków wlać jedną masę (tak do 1/3 wysokości) włożyć biszkopciki (wg uznania pionowo, poziomo, pionowo-poziomo, przełamane na pół lub na drogniejsze kawałki...) zalać to drugą masą i lekko przykryć chłodną jeszcze płynną galaretką i do lodówki. Przed podaniem można położyć bitą smietane, posypać wiórkami czekoladowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 :cool: Witaj Lucienne ciesze się że ciacho smakowało,ale prosze o zdięcie po modyfikacji ,bardzo jestem ciekawa jak wygląda :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucienne Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 oczywiście... już rzucam zjątka (w postaci pliku) ciasta oraz przy okazji i deseru (może nie wygląda apetycznie ale jest smaczny - jak dla mnie :cool: ) życze smacznego :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 :cool: Dzieki lucienne szybka jesteś i muszę przyznać że rewelacyjnie to ciacho wygląda i mamy nowy przepis :razz: :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Lucienne ale apetyczne :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Lucienne piękne ciasto, nic nie pozostało jak tylko je upiec. Wiola podała przepis, Ty zmodyfikowałaś i mamy do zrobienia smaczne ciasto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.