Skocz do zawartości

Ciasto Truskawkowe Z Wkładką


wiola344

Rekomendowane odpowiedzi

:wink:  Składniki : 4 jajka -1 szkl. cukru -cukier waniliowy duży -1/4 szkl. oleju - 1/2 szkl. wody przegotowanej zimnej -1,5 szkl. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 galaretka pomarańczowa i 1 truskawkowa Wykonanie:  -jaja  ubić z cukrami na gęsta masę dodać olej i wodę i dalej ubijać ok 30 sek.dodać mąkę i wymieszać włać do formy i piec ok 30min w tem 160-180 c ,pozostawic do ostygnięcia. Wkładka: -0,5 kg truskawek -1 opakowanie śnieżki -1 galaretka pomarańczowa - niepełna szkl. mleka (200 ml)  Wykonanie: -galaretkę rozpuścić ja w przepisie na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia -śnieżkę ubić na sztywno i dodawać tężejącą galaretkęi dalej miksować ostudzone ciasto przekroić na pół poziomo, poukładać połówki truskawek i wylać masę przykyć drugą połową ciasta i wstawić do lodówki aby stężało na ciasto wylać tężejącą galaretkę truskawkową można położyć jeszcze truskawki i wtedy dopiero polać galaretką.

post-4684-1181402823_thumb.gif

post-4684-1181457510_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ciasto jest wyśmienite... Zrobiłam drobną modyfikacje która okazała się "trafna" (mam nadzieje) :razz:. Do podanych powyżej składników należy dodać: 1-1,5 paczki biszkoptów (tj. ok 150g) 200ml mleka 1 kremówka w proszku galaretka cytrynowa (ostatecznie pomarańczowa) 2-3 szt. bananów. Upieczony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jeden placek kładziemy mase truskawkową (truskawki pokrojone w male kawałki wymieszane ze zmiksowaną bitą smietaną i tężejącą truskawkową galaretką), wykładamy ją biszkopcikami i wstawiamy na chwile do lodówki. W tym samym czasie robimy mase bananową (w podobny sposób tylko zamiast galaretki truskawkowej dodajemy cytrynową, a zamiast truskawek kawałeczki babanów) i nakładamy na "biszkopciki" a następnie drugi placek biszkotowy. Do lodówki na moment (aż masa zestężeje). Na to kładziemy drogno pokrojone truskawki i stężałą truskawkową galaretkę (z dwóch paczek). Do lodówki. Smacznego. PS. Na podstawie mas z tego przepisu można zrobić pyszny deserek. Do pucharków wlać jedną masę (tak do 1/3 wysokości) włożyć biszkopciki (wg uznania pionowo, poziomo, pionowo-poziomo, przełamane na pół lub na drogniejsze kawałki...) zalać to drugą masą i lekko przykryć chłodną jeszcze płynną galaretką i do lodówki. Przed podaniem można położyć bitą smietane, posypać wiórkami czekoladowymi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.