zakalec Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Skladniki: Ciasto na nalesniki: - mleko - jajko - maka - szczypta soli - olej Nadzienie: - ser bialy - jajko - cukier Ponadto: - smietana - cukier Przygotowanie: Przygotowac ciasto na nalesniki - wymieszac razem, jajko, mleko, make, sol i olej. Usmazyc nalesniki z jednej strony. Przygotowac serowe nadzienie - zmielic (widelcem) ser z jajkiem i cukrem (do smaku). Przygotowac smietane do polania - wymieszac smietane z cukrem (do smaku i wystarczajaco wczesniej zeby cukier sie rozpuscil przed podaniem). Smarowac polowe nalesnika masa serowa po usmazonej stronie, okolo 1-1.5 lyzki masy na nalesnika. Zlozyc nalesnika na pol i jeszcze raz na pol tak zeby powstaly 'trojkaty'. Smazyc jeszcze raz na patelni - chwile. Podawac polane smietana z cukrem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Naleśniki z mojego dzieciństwa :razz: Moja mama zawsze takie robiła :lol: Mam nawet jedno takie moje wspomnienie związane z tymi naleśnikami... :razz: Kiedy byłam małą dziewczynką mamusia zrobiła na obiadek takie właśnie naleśniki... No a mi w pewnym momencie zaczął ruszać się ząbek (eh te mleczaki- zawsze wypadają w najmniej oczekiwanym momencie :razz:) no i niestety nie zjadłam obiadku :wink: Pamiętam jeszcze, że mój ojciec śmiał się, że zaraz przywiąże mi zęba do klamki drzwi, pociągnie i będzie po krzyku i będę mogła zjeść swoje ulubione planuszki :grin: Nie mniej polecam wszystkim ten przepis, z tego względu, że jest prosty a naleśniki są smaczne :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakalec Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2007 Najlepsze sa polane smietana wymieszana z jagodami... PYCHA! Niestety nie mialam dzis jagod... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Naleśniki z serem są pyszne. Ja zarówno do ciasta jak i do sera dodaję cukier waniliowy - wybornie pachną i tak samo smakują. Świetnym dodatkiem do tych naleśników są świeże truskawki zmiksowane z odrobiną cukru. Pozdrawiam serdecznie i chyba już wiem co jutro zrobię na obiad :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 :wink: A ja takie naleśniczki zwijam w rurkę i podsmażam na maśle są wyborne i również można polać je śmietaną :grin: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ja też je robię w taki sam sposób jak Wiola i używam serek waniliowy Delfiko, polecam. Ten sposób co podała Zakalec jest bardzo dobry i pewnie lepszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwoinka Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Ja też uwielbiam te naleśniki, są proste i przepyszne ;) ja tylko do polewy dosypuję jeszcze cukier waniliowy i cynamon, polecam! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Taz Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Może mi ktoś podać jaka dokladnie ilosc skladnikow potrzebuje?? Tzn ile mleka, maki, jajek i oleju z soba zmieszac na ciasto oraz w jakiej ilosci zmieszac ser z jajkiem?? Sorry za glupie pytania ale z kuchnia jak narazie nie mialem za wiele wspolnego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakalec Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Taz, na oko :-) Nalesniki wychodza praktycznie zawsze, ciasto moze byc geste - to beda grubsze, lub moze byc calkiem rzadkie. Miksujesz mikserem i dodajesz wiecej mleka, albo wiecej maki, w zaleznosci jaka konsystencje chcesz uzyskac. Czasem nawet w trakcie smazenia, stwerdzam, ze ciasto jest za geste i dodaje mleka. Z reguly jedna jajko na 1/2kg maki, ale mozesz dac nawet 2 jaja, beda mialy bardziej 'omletowy' smak :?: Ja z reguly nalewam na patelnie chochla :?: Mam nadzieje, ze wyjda :?: Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 O tak naleśniki z serem uwielbiam. Każdą ilość zjem. Tylko nie polewam śmietaną a sosem deserowym z dr.oetkera truskawkowym albo malinowym, wtedy mają pyszny owocowy smak. Polecam!! Chyba dziś zrobię takie naleśniki, bo mnie ochota na nie naszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Taz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Dzięki Zakalec, w piątek mam urlop i biorę sie za naleśniki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yola79 Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 polecam dodać do masy trochę serka waniliowego, masa staje się smaczna i pulchna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Dziś do masy naleśnikowej dodałem posiekanego banana (nie za drobno ale i nie za grubo) i wyszło naprawdę smaczne tak że gdy skończył się ser dorobiłem jeszcze więcej naleśników z bananem właśnie. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ja też bardzo lubię te naleśniki. Do sera dodaję koniecznie cynamon i cukier waniliowy. Czasami też garść sparzonych rodzynek :sad: No, to chyba mam obiadek piątkowy z głowy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.