Skocz do zawartości

Kompot Truskawkowy


andy8

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę napiszcie jaki macie sprawdzony przepis na kompot truskawkowy w słoiki które można przechować całą zimę czy zasypujecie truskawki cukrem i czekacie aż puszczą sok czy gotujecie w garnku i od razu do słoików ile należy pasteryzować słoiki by nie weszła pleśń z góry dziękuję za każdą wypowiedź :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię w ten sposób:do słoików wkładam umyte truskawki tak do pełnego słoika następnie przygotowuję syrop w proporcji pół na pół to znaczy pół garnka wody i pół garnka cukru,całość zagotowuję i gorącym syropem zalewam słoiki następnie zakręcam i pasteryzuję ok 5 minut. Po pasteryzacji ustawiam słoiki do góry dnem aż do wystygniecia.Przygotowane w ten sposób truskawki zachowuja ładny wyglad, nie robi się z nich papka. Robię też w ten sposób wiśnie i sa super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kompot z truskawek robie na dwa sposoby: 1.truskaweczki umyte ukladam w sloikach.Zalewa w proporcjach 1 szkl cukru na 2 szkl wody.Wekuje ok 20 min 2.zasypuje owoce cukrem na noc.Nastepnego dnia ukladam je w sloikach i zalewam powstalym syropem(jak wyjdzie za slodkie to dodaje troszke wody).Wekuje ok 20 min. Jesli zas chodzi o wisnie,to zalewe robie 1szkl cukru na 1 szkl wody(z racji tego ze sa kwasne). :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja robię w ten sposób na 1 litr wody daję 40 dkg cukru, większe pół słoika nakładam truskawkami i zalewam gorącym syropem i pasteryzuje od chwili zakipienia około 20 minut jak wyciągam to odwracam do góry nogami aż wystygnie. Robię w ten sposób ze wszystkimi owocami. Najlepiej jak wieczka są nowe wtedy jest pewność że będą trzymać. Muszą być dobrze dokręcone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:wink:  Ja robie na dwa sposoby zależy ile mam na to czasu: truskawki umyte wkładam do słoików zasypuje cukrem ile wejdzie i mocno zakręcam potem zagotowuje je ok 15 min ,zostawiam do przestygnięcia i odwracam dnem do góry do całkowitego wystudzenia,  - 2 sposób:zalewam truskawki syropem na 3 litry wody dodaje 0,5 kg cukru i tym zalewam mocno zakręcam, dalej j/w.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.