Skocz do zawartości

Fasola Z Tuluzy


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z naszych klasycznych przepisów: fasola z Tuluzy, czyli kasulet po tuluzańsku (CASSOULET DE TOULOUZE).

W necie znalazłem takie informacje na temat tej potrawy:

Kasulet to potrawa tradycyjna, podobnie jak bigos dla Polaków. O kasulecie pisał Robert J. Courtine - "Hołd żłożyć trzeba temu daniu jedynemu, pełnemu glorii, daniu wielorakiemu wiecznemu, które symbolizuje Langwedocję Tuluzańską".

Składniki:

60 dag białej fasoli

jedna marchewka

2-3 cebule

tymianek

liść laurowy

ząbki czosnku

20 dag świeżego boczku

2 udka gęsie lub 4 kacze (ewentualnie kurze)

20 dag kiełbasy czosnkowej

10 dag oliwy

2 kostki rosołowe

łyżka przecieru pomidorowego

4 łyżki bułki tartej

Fasolę przebrać, umyć i kilka godzin moczyć w przegotowanej wodzie.

Udka umyć i pokroić na duże kawałki. Marchewkę i cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i drobniutko posiekać.

Zrumienić na patelni na oliwie udka i kiełbasę.

Marchewkę i cebulę dusić przez kilka minut na oliwie.

Boczek zrumienić na patelni.

Do odcedzonej fasoli dodać podsmażone udka, kiełbasę i boczek, marchew z cebulą, kostki rosołowe, posiekany czosnek oraz przecier pomidorowy zmieszany z taką ilością wody, aby wszystko zostało przykryte. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować godzinę pod przykryciem.

Do żaroodpornego naczynia przełożyć ugotowaną fasolę i mięsa. Wierzch posypać tartą bułką.

Piec w gorącym (220C) piekarniku przez ok. 60 minut. Podawać na gorąco.

post-5244-1181738414_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.