Skocz do zawartości

Ryz Z Jablkami


zakalec

Rekomendowane odpowiedzi

Skladniki: - ryz - jablka (z ok. 1/2 kg) - cukier - troche masla - troche oleju Przygotowanie: Ryz najpierw wyplukac z maczki ryzowej i ugotowac (w wodzie z dodatkiem cukru, soli i oleju). Jablka obrac, oczyscic i pokroic na mniejsze kawalki lub zetrzec na tarce. Usmazyc na masle z cukrem do wytworzenia 'dzemu'. Polowe ugotowanego ryzu wylozyc do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maslem, na to ulozyc warstwe usmazonych jablek, i na to reszte ryzu. Na wierzch poukladac male kawalki masla. Podgrzac w piekarniku lub mikrofalowce. Podawac na cieplo (lub zimno, jak kto woli) posypane cukrem, lub ewentualnie polane slodka smietana sama lub np. z jagodami. Pycha! Proste i szybkie. Danie numer jeden - jak bylam dzieckiem :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:wink:  Ja robie tak samo ale przed wyłożeniem jabłek na ryż i nstępnej warstwy ryż na jabłka, smaruje białkiem roztrepanym wtedy po ukrojeniu nie rozpada się ,albo jeszcze inaczej mieszam ryż z jabłkami i też dodaje rozmącone białko i wtedy zapiekam. Bardzo smaczne i szybkie danie a i jeszcze robie polewę np.śmietanę z cynamonem i cukrem i cuk.waniliowym, :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.