Skocz do zawartości

Kurczak W Redd'sie Z Jabłkami I Sosem Grzybowym


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczak w Redd'sie z jabłkami i sosem grzybowym

Składniki:

Kurczak lub części kurczaka ( 4 udka),

masło + olej do smażenia,

2 cebulki (najlepiej szalotki),

butelka piwa jabłkowego

ok. 30 dkg pieczarek,

kubek kwaśnej śmietany (ok. 200 ml),

jabłka,

natka pietruszki.

Kurczaka podzielić na części i przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać na patelni trochę masła i oleju i obsmażyć kurczaka z obu stron. W garnku zeszklić posiekaną cebulę na maśle, przełożyć kurczaka i zalać piwem. Dusić ok. 15 min. odwracając

kurczaka od czasu do czasu. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle do miękkości. Kurczaka wyjąć z sosu piwnego do innego naczynia. Do garnka z piwem i cebulą wrzucić podsmażone pieczarki i wlać śmietanę. Sos gotować ok 10-15 min. aż odparuje nadmiar wody, a sos się zagęści. Doprawić go solą i pieprzem.

Kiedy sos będzie gotowy, wrzucić z powrotem kurczaka i dusić razem ok. 5 min.

Obrane jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w dość grube plastry. Obsmażyć na maśle (najlepiej sklarowanym) z obu stron.

Kurczaka w sosie posypać natką pietruszki i podawać z plastrami jabłka.

post-5244-1182153599_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.