lucienne Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Niestety nie mam pojęcia skąd mam ten przepis.... (od znajomej) ale od ponad 10 lat "specjalizuje się" w tym cieście zmieniając, wprowadzając drobne urozmaicenia. Pierwotna wersja: ------------------ składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia maliny Wykonanie: Ubić piane z białek. Ubijając dodawać powoli w odpowiedniej kolejności składniki: cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Wysmarować formę prostokątną tłuszczem, posypać bułką tartą. Wlać ciasto i powrzucać maliny. Pieć 35-45 min w tem 180-200stopni (w zależności od mocy piekarnika). Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem. Moje urozmaicenia: Zamiast margaryny używam masła (ciasto jest smaczniejsze) a forme podsypuje mąką ciasta mi starcza na 1 średnią prostokątną formę i 1 malutką (tzn. niśką). (chodzi o podłużne formy) ---- Zamiast malin można (przed wlaniem do formy) wymieszać z: 1. rodzynkami (a także i z domieszką owoców kandyzowanych - prawie keks) 2. bakalie 3. kawałki czekolady 4. pół ciasta wlać do formy, drugą połowe wymieszać z kilkoma łyżeczkami kakaa i wlać na białą masę (patyczkiem można lekko pomieszac). 5. 0,7 kieliszeka wódki oraż połówki wiśni (rzecz jasna bez pestek :razz: ) w przypadku bakalii polecam obtoczyć w mące by nie były poklejone i podczas pieczenia nie opadły na dno. Wybierając opcje nr 1 do smaku dodając skórke pomarańczową można upiec ciasto w formie dla babek. Według uznania ciasto można posypac cukrem pudrem, polac lukrem, lub polewą, do tego posypać skórką pomarańczową (wersja 1,2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Zrobiłam dzisiaj to ciacho :D w smaku bardzo dobre. A zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Upiekłam to ciasto właśnie z malinami - polecam, bo jest szybkie i smaczne :smile: Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Dorotko ciacho wygląda fantastycznie,ale mam pytanie...wygląda na wilgotne czy w rzeczywistości takie jest?... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Dziękuję :) Tak ono jest takie wilgotne, polecam bo szybko się go robi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 I jakie puszyste! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadiia25 Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Przymierzam sie do zrobienia tego ciasta :) studzi mi sie juz masełko roztopione :) a potem do roboty :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Witam, i jak tam ciasto się udało? było z malinami czy z innymi owocami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.