Skocz do zawartości

Snickers - Słodka Przyjemność;)


Maryśka2308

Rekomendowane odpowiedzi

Snickers

Składniki:

Ciasto:

4,5 szkl mąki
1,5 szkl cukru
1,5 kostki masła
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżeczki sody rozpuszczonej w trzech łyżkach ciepłego mleka


Masa I
Zwykły budyń śmietankowy (duży) ugotowany w mniejszej porcji mleka niż podano na opakowaniu.

Masa II
Puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana przez około 2,5-3 godz.

Masa III – masa orzechowa
30 dag orzechów włoskich
2 łyżki miodu
10 dag cukru
10 dag masła

Można oczywiście zrobić więcej masy orzechowej :razz: Byle by zachować proporcje :cool:

Sposób wykonania:

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 2 z nich upiec osobno (około 20 min w temp 180˚C) i wyłożyć do ostygnięcia. Przygotować masę orzechową: wrzucić wszystkie składniki do garnka i podgrzać do wrzenia ciągle mieszając. Następnie gorącą masę szybko przelać na blachę z 3 częścią ciasta i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut w temp 180˚C.

Na pierwszą warstwę wyłożyć gorący budyń, przykryć drugą i przełożyć na nią karmel z mleka skondensowanego gotowanego uprzednio w puszce 2,5-3 godz. I przykryć to trzecią warstwą.

Snickers najlepiej smakuje na drugi dzień.

Porada: należy zachować ostrożność przy wykładaniu z blachy poszczególnych warstw upieczonego ciasta, ponieważ może się połamać. Najlepiej po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut aż troszkę ostygnie, następnie okroić nożem przy brzegach tak aby nie przylegało z żadnej strony i ostrożnym ale zdecydowanym ruchem odwrócić blachę.

Powodzenia i smacznego;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam :D hmmm Szczerze to ja uważam że orzechy włoskie są najlepsze. Niewiem jak będzie smakować z archidowymi, i wogóle nie byłabym do nich przekonana :evil: Ale cóż, zawsze możesz spróbować najwyżej nie wyjdzie hehe A być może ciekawy smak miałby snickers z jakimiś innymi słonymi orzeszkami;) Życzę powodzenia i pozdrawiam :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.