martula205 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Witam Was serdecznie :razz: to mój pierwszy przepis na forum mam nadzieję, że komuś ciacho posmakuje. Oryginalny przepis pochodzi z książki J. Muras "Najlepsze ciasta kręcone" ja jednak go trochę zmodyfikowałam. Oto przepis już po modyfikacjach: Na ciasto (duża blaszka): 45 dag mąki 30 dag masła lub margaryny 20 dag cukru (lub mniej jeśli ktoś woli mniej słodkie - ja dałam ok 3/4 szklanki) 8 jajek 4 lyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy wiśnie wydrylowane w ilości wg uznania (można użyć mrożonych - tak jak ja to zrobiłam - wystarczy jedno opakowanie) Na masę migdałową: 10 dag migdałów w płatkach 20 ml śmietanki kremowej (ja dałam 30%) 7,5 dag masła 1 łyżka miodu 5 dag cukru Przygotowanie ciasta: Miękką margarynę (lub masło) utrzeć na puch, dodać cukier a następnie po jednym jajku. W dalszej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać olejek migdałowy. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą), na ciasto położyć wiśnie, lekko wcisnąć je w ciasto i piec ok 30 min w temp. ok 180 st. C. Wyjąć z piecyka i wystudzić. Przygotowanie masy migdałowej: Śmietankę, masło, cukier i miód podgrzać w rondelku aż się rozpuści - należy ciągle mieszać masę. Odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać płatki migdałowe. Zamieszać i równomierni posmarować masą wystudzone ciasto. Wstawić ciasto do piecyka na kolejne 15-30 min (zależy od piecyka - ja piekłam jezcze dobre pół godziny), aż masa się zrumieni. Smacznego :razz: Moje uwagi: jeśli chodzi o temp. pieczenia - napisałam ok 180 st. bo ja mam dość ciekawy, przenośny piecyk ;) - kupiony od wschodnich sąsiadów naszych :cool: - w którym nie da się regulować temp. - zawsze jest ta sama (coś a'la prodiż). W oryginalnym przepisie liczba "płynnych" składników na masę migdałową (tzn. mam na myśli wszystkie składniki poza migdłami) była podwójna jednak ja wymieszałam z płatkami migdałowymi tylko połowę bo wg mnie byłoby to zbyt lejące się i nie zapiekłoby się, ale jeśli ktoś ma inne zdanie to może spróbować wg oryginalnego przepisu. Jeśli przepis jest zbyt mało szczegółowy to proszę o uwagi postaram się uzupełnić - tak jak mówię to mój debiut przepisowy na forum i liczę cichutko na Waszą wyrozumiałość :cool: Ciacho zrobiłam wczoraj pierwszy raz, żeby zanieść do pracy z okazji moich urodzin i hmm... po godzinie już nic nie było ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Przepis brzmi bardzo zachęcająco i wydaje się być łatwym do przygotowania. Już go drukuję i w najbliższym czasie napewno wypróbuję, bo uwielbiam wszelkie ciasta z owocami. Dziekuję za przepis i pozdrawiam. :razz: Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gabi7 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Witaj, przepis brzmi przepysznie, mam zamiar dzisiaj zrobic, ale mam pytanie. Czy rozmrazalas wisnie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.