ina12 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 3/4 szklanki ryżu 2 szklanki mleka żółtko 5 łyżeczek cukru 1/4 porcji cukru waniliowego z małego opakowania 30 dag truskawek szklanka śmietanki 2 łyżeczki cukru Ryż umyć i zalać co najmniej na godzinę zimną wodą. Następnie odcedzić i wsypać do mleka. Mieszając gotować aż mleko wsiąknie w ryż. Wtedy naczynie przykryć i wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą na co najmniej godzinę, aby ryż był trochę rozklejony. Utrzeć żółtko z cukrem. Rozklejony, gorący ryż wymieszać z utartym żółtkiem, dodać cukier waniliowy. Do zwilżonych wodą filizanek włożyć ryż - pół filiżanki, potem kilka truskawek i przykryć je znów warstwą ryżu. Lekko ucisnać i odstawić do zastudzenia. Zimne babeczki wyłożyć na talerzyki, przybrać truskawkami i polać osłodzoną śmietanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.