Skocz do zawartości

Fale Dunaju


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

6 jaj niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao dorodne owoce n.p. wiśnie, jabłka, gruszki śliwki - nam najbardziej smakuje z wiśniami Masa 1,5 paczki budyniu 2 szklanki mleka 25 dag masła roślinnego 3/4 szklanki cukru pudru sok z cytryny Polewa 1 jajo 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 13 dag margaryny Wiśnie, śliwki to każdy wie muszą być wydrylowane a obrane jabłka lub gruszki przeciąć na połówki i wydrązyć. Na ciasto nakładać jeden gatunek owoców do wyboru. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno żółtka ucierając dalej, dodając stopniowo mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć do formy, na ciescie położyć owoce. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto z owocami. Piec ok. 45 minut w temp. 180*C. Po wystudzeniu położyć masę budyniową i na masę polewę. Ugotować budyń i ostudzić. Tłuszcz dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo budyń dokładnie ucierając, wymieszać z sokiem z cytryny. Całe jajo ubić dokładnie z cukrem, dodac kakao i roztopioną goraca margarynę. Ubijać dalej do przestudzenia. Zimną polewę wlac na masę budyniową i ciasto wstawić do lodówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko, mam pytanie, czy mogę upiec to ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm (wczoraj wreszcie kupiłam i chciałabym przetestować)? Czy raczej na blaszce 25 na 36 cm? Bo w następnym tygodniu upiekłabym Fale Dunaju, tym bardziej, że mam pod dostatkiem wiśni, a z drożdżówki zostały dwa kawałki :evil:. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Halinko, zrobiłam Fale Dunaju na Wielkanoc, ale dopiero teraz mam trochę czasu, żeby wkleić zdjęcia. Mój przepis jest bardzo podobny, tylko do ciasta daję jeszcze olejek rumowy i cukier waniliowy a krem robię według swojego sprawdzonego sposobu. Tym razem upiekłam ciasto w mniejszej blaszce, przekroiłam na pół i przełożyłam kremem a na wierzch nie robiłam polewy tylko starłam czekoladę. Bardzo nam smakowało i w tej wersji :-P Halinko pozdrawiam cieplutko! :-P post-8290-1272085324_thumb.jpg post-8290-1272085358_thumb.jpg post-8290-1272085394_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.