Dorunia Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Robiłam na kolację i chcę się tym z Wami podzielić. Ciasto: -45 dkg.mąki -1 jajko -3/4 szk.zimnej wody -2 dkg.drożdży -szczypta soli -mała łyżeczka cukru Wszystkie składniki oprócz mąki włożyć do miski i dobrze połączyć,następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto...jak ciasto jest już prawie gotowe to dodać 3 łyżki stołowe oleju i dokładnie wyrobić ciasto Farsz ja robiłam taki,ale można dodać co się chce: -1/2 kg.pieczarek -2-3 cebulki -3 serki topione Hochland -sól,pieprz Cebulę podsmażyć na oleju dodać pieczarki i jak już jest gotowe to wyłączyć gaz i dodać serki topione,na końcu doprawić solą i pieprzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annu Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Rozumiem, ze sie je tylko piecze. Tylko nie wiem w jakiej temperaturze i ile czasu. pozdrawiam No to mam dzisiaj kolacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja piekę to w 160*około 30 min.i to jest wystarczająca temperatura i czas. Pozdrawiam i życzę smacznego :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgusiaSz Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 a ciasto ma nie wyrastać?? od razu je nadziewamy i pieczemy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Ciasto po wyrobieniu nie musi wyrastać...od razu wałkujemy,nadziewamy i pieczemy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
annu Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Bardzo dobre. Ja zmodyfikowalam troche farsz. Dodalam podsmazona kielbaske i duzo papryki i czosnek granulowany, aby wyszedl pikantny. Pierogi po upieczeniu polalam sosem pomidorowym, bo ciasto troszke twardawe. Ogolnie bardzo samaczne i czesto beda goscic na naszym stole. Przepis juz poszedl dalej, bo moim rodzicom tez bardzo smakowaly. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Bardzo się cieszę Annu,że smakował...farsz do tego można dodać jaki tylko kto chce i co lubi...ja zrobiłam taki,bo akurat na taki mieliśmy smak :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Dorunia, jesteś wielka! :razz: Takie same pierogi zawsze jadam, gdy tylko jestem w swoim dziekanacie w Gdańsku. W jego okolicy jest bar właśnie z takimi przysmakami. Są tam różne rodzaje farszu, m.in. z "kebabem", mięsem mielonym i ogórkiem kiszonym, cebulą, itp. Powiedzieć o nich smaczne to zbyt mało! Zawsze chciałam zrobić coś podobnego w domu, ale nie bardzo wiedziałam jak sie zabrać do ciasta. No i teraz ten przepis spadł mi jak na zamówienie! :razz: Z tej wielkiej radości właśnie zwracam sie tak poufale do Ciebie, czym mam nadzieję Cię nie urażę :mrgreen: Pozdrawiam gorąco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Wcale mnie nie uraziłaś,my tutaj na forum wszyscy zwracamy się do siebie po imieniu...cieszę się,że mogłam pomóc i teraz zrobisz sobie w domku swoje ulubione pierogi sama i z czym będziesz chciała :mrgreen: Pozdrawiam cieplutko :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Robiałam podobne z przepisu, który jest na forum w daniach głównych pod nazwą pieróg calzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 Witaj ! Robiłam wczoraj te pierogi ,ale ciasto zrobiłam takie, jak w "torciku mojego męża".Wyszły bardzo dobre ,mięciutkie jak świeże bułeczki :wink: .Dzięki za przepis ,zawsze coś innego. Pozdrawiam serdecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 26 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2007 Figiel,bardzo się cieszę,że smakowało,a co do ciasta to masz rację,że można było użyć tamtego od torcika...jest równie smaczne jak to od pieroga ;-) Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klamerka Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Tak dawno zachwycił i ucieszył mnie ten przepis a dopiero teraz go zrobiliśmy. No i po raz kolejny żałuję, że tak z tym zwlekałam... :smile: Pierogi wyszły właśnie tak, jak oczekiwałam! Cudowne!! Też zmodyfikowaliśmy farsz. My robiliśmy z cebulą (baaaardzo dużo cebuli :-)), pieczarkami (też niemało...), granulatem sojowym i serkiem topionym, wszystko dość pikantnie przyprawione. Do pierogów, oprócz farszu włożyliśmy tez cienkie plasterki ogórków konserwowych. Ale w sumie nie o farsz tu chodzi, bo to kwestia fantazji i upodobań ale o ciasto właśnie! I to ciasto sprawdziło się na 100%! :P Mój "mausz" już teraz zapowiada, że we wtorek robimy powtórkę, żeby można było sobie wziąć te pierogi do pracy ;) Tak więc raz jeszcze dziękuję za ten przepis Autorce! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 30 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2007 Klamerko bardzo się cieszę,że pierożek smakował Tobie i Twojej rodzince....a co do farszu to masz rację,można robić jaki tylko kto chce i na co ma w danej chwili smak...my też zawsze robimy z czym innym,chociaż do poprzednich wracamy :smile: Pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.