iwona30 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Składniki: 1 kg ogórków 1 średnia cebula 1 czerwona papryka 1 czubata łyżeczka ziaren gorczycy 4 gałązki kopru 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu Zalewa: 300 ml wody 75 ml octu 10% lub 6% w zależności jak kto lubi ostry smak 40 g cukru 7 g soli Wykonanie: 1.Ogórki oczyścić, dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na ćwiartki lub ósemki. Cebulę obrać i pokroić w cuienkie plastry. 2.Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki, umyć osuszyć i pokroić w paski szerokości 1 cm. Przyprawy wsypać do słoików ( do każdego słoika po 2 ziarna pieprzu, 1 ziele zngielskie i 1/4 porcji gorczycy). Wożyc po gałązce kopru. 3.Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Chwilę gotować, zdjąć z ognia. 4. Do słoików z przyprawami włożyć kawałki ogórków, cebuli i papryki. 5.Warzywa zalać gorącą marynatą, słoiki zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Jeżeli ktoś nie lubi kwaśnych przetworów to musi zmniejszyć porcję octu, albo jeżeli nie ma octu 8 % tylko 10% to też musi zmniejszyć porcję octu bo bedzie za kwaśne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krynia1 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 Wszystko OK! Jest tylko jeden problem - do ilu ml zmniejszyć ilość octu 10% na podaną porcję wody, żeby wyszedł taki jakby był 8%. Poprosiłabym o bliższe wskazówki jeśli ktoś zna odpowiedź :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 A czy w sprzedaży jest 8% ocet? bo był tylko 10% i 6%, jeżeli jest to kupić i nie musimy przeliczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 16 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Przepraszam pomyliłam się w occie miało być 10% lub 6 % ale już poprawiłam. Ja jak robiłam to zmniejszyłam proporcje octu bo moja rodzina nie lubi ostrych przetworów, i robiłam z 10% octu bo nie mogłam dostać 6% zamiast 75ml to dałam 60ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krynia1 Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2007 Serdeczne dzięki za wskazówki. Przynajmniej nie będę już szukała w sklepach 6% octu, bo w domu mam 10%. W takim razie zaraz zabieram się do pracy. :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Iwonko zrobiłam ogórki według Twojego przepisu :D Bardzo nam smakowały ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 O jejku dziękuję Dorotko że spróbowałaś mój przepis Nam też smakuje i też robiłam na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.