Skocz do zawartości

Ziemniaczany Chlebek


iwona30

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

50 dkg mąki

3 duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę

7 dkg drożdży

1 łyżka cukru

1 płaska łyżeczka soli

3/4 szkl letniego mleka

3 łyżki oleju

1 białko jajka

3 łyżki pestek dyni

3 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

1.Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić. Do mąki dodać ziemniaki, sól i rozczyn, wyrobić.

2.Do wyrośniętego ciasta drożdżowo - ziemniaczanego dodać część pestek dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju, wyrobić.

3.Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia,piec w tem: 190 st. około 60 minut.

Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać. Ponieważ zawiera dodatek ziemniaków, dosyć szybko staje się lepkie dlatego trzeba dobrze natłuścić dłonie olejem. Dzięki ziemniakom chlebek można przechowywać nawet do tygodnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zrobiłam chlebek wg twojego przepisu Iwonko. Jest jeszcze ciepły, odkroiłam tylko pietkę, rewelka. Moje dziewczynki bardzo lubia ziemniaczane pieczywo. Zobaczymy jutro na śniadanko jak będzie im smakowało. Dodałam tylko słonecznika. Polecam, bardzo szybkie w przygotowaniu, tym bardziej jak w domu ciepło i ciacho szybko rośnie...

post-2465-1184873543_thumb.jpg

post-2465-1184873573_thumb.jpg

post-2465-1184873587_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale extra Kasiu!!! Muszę koniecznie wypróbować. Ciekawa jestem, jak smakuje. Wcześniej przeoczyłam jakoś ten przepis. ;) Dzięki Iwonko za podzielenie się nim. Pozdrawiam Was gorąco. Renia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Natłuszczonymi olejem dłońmi uformować 8 kul, ułożyć w formie okrągłej, posmarować białkiem ciasto posypać pozostałymi pestkami, pozostawić do wyrośnięcia Ciasta nie trzeba zbyt długo wyrabiać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się bardzo Zuziorku że chlebciu Ci smakuje,wyszedł Ci piękny, właśnie ziemniaki dają puszystość i wilgoć ja też go często robię. Reniu wypróbuj przepis bo jest tego wart naprawdę. Można dodać różne dodatki np: pestki słonecznika, dyni ,sezam, mak kto co lubi. Pozdrawiam Was gorąco i życzę smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaraziłam Mamę przepisami :lol: jak tylko upiecze chlebek dam znać. Pozdrawiam i dziękuję w imieniu Mamy za przywołanie milego wspomnienia :P , gdyż kiedyś Babcia piekła taki chlebek ;) tylko z mąki żytniej i dlatego Mama chciała się upewnić. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.