Skocz do zawartości

Ciastka "faworytki"


Rekomendowane odpowiedzi

2,5 szklanki mąki 25 dag margaryny 1 szklanka śmietany 2-3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Margarynę posiekać dokładnie z połową mąki i szybko zagnieść ciasto. Drugą połowę mąki połączyć ze śmietaną w miseczce, bo ciasto jest rzadkie. Odstawić na 20-30 minut do lodówki. Następnie oba ciasta łączyć ze sobą zagniatając je. Po uzyskaniu jednolitego ciasta schłodzić ponownie przez ok. 30 min. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm, pokroić i uformować tak jak faworki. Ułożyć na blachę nie posmarowaną i piec w temp. 200*C-220*C na jasny kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faworki to znaczy trzeba rozwałkować cieńko ciasto, wykroić radełkiem prostokąty zrobić na środku dziurkę i jeden koniec przepchać przez dziurkę tak się robi faworki.

http://www.smaczny.pl/przepis,faworki_czyli_chrust. Tu widać jak wyglądają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.