Skocz do zawartości

Jodełka


Justyna.K
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

JODEŁKA (przepis ze książki 103 ciasta siostry anastazji)

SKŁADNIKI:

:razz: 1 i 1/2 kostki margaryny(ja dałam kasię)

:mrgreen: 8 jajek

:lol: 2i 1/2 szkl.mąki

:lol: 2 łyżeczki proszku do pieczenia

:lol: 1 szkl.cukru

:lol: 2 łyżki kakao

:lol: 1/2 szkl. suchego maku

:lol: 1 duża paczka biszkoptów

:lol: wydrylowane wiśnie

SPOSÓB WYKONANIA:

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę.Dodać mąkę i proszek do pieczenia.Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 3 części do jednej dodać kakao do drugiej mak a trzecią pozostawić białą.

Formę wysmarować margaryną poczym układać warstwy:

:razz: ciasto kakaowe

:lol: biszkopciki + wiśnie(układać dobrowolnie)

:razz: ciasto makowe

:lol: biszkopciki + wiśnie

:grin: ciasto białe

PIEC W TEMP 180 STOPNI PRZEZ 30-40 MINUT.

W orginalnym przepisie były jeszcze rodzynki dodane do wiśni ja nie dałam bo za bardzo nie przepadam za nimi.Smacznego :razz:

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.