ewelinka Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Smażona wołowina po seczuańsku Składniki: soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki oleju 3 łżeczki czosnku 2 ząbki mrożonych brokułów 25 dkg mrożonej marchewki 25 dkg wody 3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) 1/4 szklanki wołowiny moze byc polędwica 1/2 kg Danie rodem z Seczuanu, ale złagodzone specjalnie dla Europejczyków. Kto lubi, może dodać szczyptę chili, będzie bliżej oryginału Pokrój mięso w poprzek włókien na cieniutkie plastry. Oprósz 1/4 łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso, smaż 2-3 minuty. Mięso zdejmij z patelni, zabezpiecz przed wystygnięciem (możesz włożyć je do ciepłego piekarnika). Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj czosnek. Smaż 30-60 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodaj mrożone warzywa, 1/4 szklanki wody oraz resztę soli i pieprzu. Przykryj i duś 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie rozgrzej w rondelku masło orzechowe i 1/2 szklanki wody, wlej na patelnię z warzywami. Włóż mięso, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Ciągle mieszaj, aby wszystkie składniki były cały czas pokryte sosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.