Skocz do zawartości

Kopytka


zakalec

Rekomendowane odpowiedzi

A ja jak zwykle tak banalnie, ale co to by bylo za forum, bez przepisu na tradycyjne polskie 'kopytka' :-D Skladniki: - ziemniaki - maka pszenna - jajko - sol - cebula - olej Ziemniaki ugotowac w nieosolonej wodzie, po czym ostudzic. Cebule obrac, pokroic, przyprawic i podsmazyc. Ziemniaki potluc na puree. Dodac jajko, troche soli i make do uzyskania masy z ktorej mozna uformowac 'rolki', po czym pokroic w 'kopytka' :-D Podawac z podsmazona wczesniej cebulka - jak ponizej na fotografii :-D

post-4778-1184442664_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

mmmmmm....uwielbiam kopytka. zawsze robię je bez cebulki i z dodatkiem jak najmniejszej ilości mąki, żeby "rozpływały się" w ustach. za to dodaję do masy bardzo drobno posiekanego koperku. wtedy ładnie wyglądają nawet bez żadnych dodatków. ulubione danie rodzinki przed wypłatą :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według mnie cebulka nie jest dodawana do ciasta, ale po ugotowaniu kopytka są podawane z podsmażoną cebulką. Pychptka! Można je też podawać z różnymi sosami. Pozdrawiam. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kopytka w Wielkopolsce zwane sa "szagówkami". Z racji krojenia ich po skosie. U nas czyli w Poznaniu je sie z mięsem i sosem do tego gotowaną kiszoną kapustę ,lub buraczki zasmażane. Można w wersji oszczędnościowej zjeść z sosem grzybowym lub pomidorowym. Po dodaniu proporcjonalnej ilości sera w stosunku do ziemniaków, nazywają się już pierogami leniwymi. Wówczas to roluje się gruby wałek aby plastry były większe. Na słodko z roztopionym masłem i posypane cukrem to pychota. Można tez polać gęstą kwaśną smietaną i posypać cukrem. Mniam, chyba coś wykombinuję mam w lodowce gotowane pozostałe od wczoraj z obiadu ziemniaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.