Anzelm Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Wiem tylko że te składniki kroi się w kostkę... Ale nie znam proporcji i składników zalewy. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Ja posiadam taki przepis na salatke. Salatka slodko-kwasna 4 kg ogorkow 3 sztuki zoltej papryki 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli Zalewa; 4,5szklanki wody 3 szklanki octu 4 szkanki cukru garsc gorczycy,ziele angielskie Umyte, male ogorki nieobrane pokroic w plastry, papryke w paski, cebule w krazki.Wszystkie skladniki zalac 9 szklankami wody z rozpuszczona 1 szklanka soli, Zostawic na 2-3 godziny.Potem lekko wycisnac i wlozyc do gotujacej zalewy chwile pogotowac i goraca wkladac do sloikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 chodzi Ci o sałatkę na zimę? bo mam wypróbowany przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anzelm Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Tak, tak. To jest sałatka na zimę. ;) Możesz podać przepis? Elu, napewno nie omieszkam zrobić kilku słoiczków z twojego przepisu. Tylko czy to można pasteryzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Witaj Anzelm!!! To tez jest sprawdzona salatka na zime,ja jej nie pasteryzuje tylko jak pisalam goraca wkladam do sloikow.Jesli chcesz mozesz zapasteryzowac. Cieplutko pozdrawiam. ;) ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anzelm Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Dzięki ;) Właśnie zabieramy się z żoną za te ogórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Anzelm przepraszam, ale przez to przetwórstwo nie zaglądałam i nie widziałam, że jesteś zainteresowany. Mój przepis jest taki: 4 kg ogórków - obrać, pokroić w plasterki lub w kostkę 1/2 kg cebuli - kostka 4-5 szt papryki - drobne paski lub kostka 40 dkg marchwi - grube wiórka 4 ząbki czosnku, pieprz, ziele ang. 6 łyżek natki z pietruszki zalewa: 3 łyżki soli 5 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1 niepełna szklanka octu 10% /może być 3/4 szklanki/ Ogórki lekko posolić, zostawić na 2 godz. a następnie odsączyć z płynu. Składniki zalewy zagotować, wrzucić odsączone ogórki i resztę składników, chwilę pogotować /aby tylko straciło smak surowizny/, gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Witaj Anzelm!!! A może zainteresuje Cię ten przepis na sałatkę: http://www.smaczny.pl/forum/Salatka-Bardzo-Dobra-t5207.html ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.