iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Składniki: 8 pigw 1 litr wody 1/2 szkl cukru Z wody i cukru ugotować syrop. Pigwe pokroić w ósemki ugotować włożyć do słoików i zapasteryzować. Bardzo dobre jest w zimie do herbatki soczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 rozumiem, że pigwę ugotować w tym syropie? czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Tu jest coś więcej o pigwie na soczek http://www.smaczny.pl/forum/Pigwa-Do-Herbaty-t3200.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Tak gotować w syropie, ona bardzo szybko się rozgotowuje, włożyć do słoików i zapaseryzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Z naszej pigwy (z wyciętymi pestkami) wyciągamy sok w sokowniku. Następnie wsypuje się cukier i zagotowuje a potem do słoiczków a te do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość apollo72 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Sprawdzonym sposobem na pigwę bądź też pigwowca jest pokrojenie je w cienkie plasterki (oczywiście po pozbyciu się gniazd nasiennych) , ułożeniem ich w słoiku i zasypanie cukrem. Owoce puszczą sok i jest gotowy do użycia. Można taki słoik wstawić do lodówki ewentualnie zlać sok i zapasteryzować. Dla mniej cierpliwych polecam sokowirówkę. Otrzymany sok należy zlać bez wytworzonej piany, osłodzić, przelać do słoiczków i pasteryzować. Sok zlany z pianką jest mętny, natomiast bez niej jest klarowny. Zawsze można też odparować nadmiar wody i zrobić koncentrat. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Witaj Iwonko zrobiłam pigwę według Twojego przepisu, na razie słoiczki "odpoczywają sobie" w piwnicy ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.