Maryśka2308 Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 Domowa pizza Ciasto wychodzi pulchne i naprawde pyszne :-D Można dodać co tylko sie chce a pizza zawsze będzie smaczna :P Szczerze to wolę tą niż z pizzerii. Robiłam ja już wiele razy i poprostu niemoge się oprzeć mmm ;) Spróbujcie sami 8) Niestety niemam zdjęc ale postaram się zrobić :P Składniki na ciasto: :P 1kg mąki 8) 10 dkg drożdży :lol: 1 jajko :P 1 szkl mleka :lol: 1 szkl wody ;) pół szklanki oleju ;) 4 płaskie łyżeczki soli Z podanych składników zrobić rozczyn. Wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Aha i pamiętajcie że ciasto nalezy dobrze wyrobić drewnianą łyżką. (ja nauczyłam się od mojej babci jak dobrze powinno się wyrabiac ciasto drożdżowe :grin: Była w tym mistrzynią :-P Kochana babunia ;) ) Ja osobiście robie tak że po wyrośnięciu wykładam na dużą blache i zostawiam ciasto na niej około 5 minut żeby sobie podrosło. Potem smaruje ketchupem i wkładam do piekarnika na około 10 minut do temp około 200˚C żeby sie zapiekło,po czym wyciagam, nakładam serek i inne pyszności typu ogóreczki konserwowe, pomidorki...itd;) Wierzch znów posypuje serkiem i wkładam spowrotem do piekarnika i pieke "na oko" mniej więcej tak jak sie ser roztopi to już powinna byc dobra :P Mówie wam niebo w gębie :lol: Od kąd dostałam ten przepis czyli od jakichs 2 lat to stwierdziłam że pizza w pizzerii już mi nie smakuje i wolę ta domową :grin: Polecam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migotka351 Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 Ja robie pizze wg podobnej receptury kładniki na ciasto: :P 1kg mąki 8) 10 dkg drożdży :lol: 1,5 szkl mleka (ile sie wleje..) :P 1/2-3/4 szkl ciepłej wody - zalezy ile się wgniecie by ciasto było elastyczne :P 6 łyżek oleju :lol: 2 płaskie łyżeczki soli Ja "rozbrzechtuję" drożdże w ciepłym mleku i wlewam do mąki, dokładam resztę skłądników i zagniatam dodając ciepłą wodę. Jak ciasto jest miekkie i elastyczne, ale nie "klei" sie do stolnicy oprószam mąka i owijam w ściereczkę i kładę na miseczkę, a pod spód kładę naczynie z ciepłą wodą. W tym czasie kroję pieczarki, wędlinkę, cebulkę, serek i co tam jeszcze chcą domownicy. Ciasto szybciutko rośnie - 15-20 minut i jest wielka kula. Dzielę ciasto i rozwałkowuje 2 placki - z tej ilości wychodzą 2 duże blachy. Smaruję ketchupem albo koncentratem pomidorowym i nakładam wszystkie składniki i oczywiście przyprawę do pizzy (polecam firmy ROWITA-nadaje super smak) Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę 20-25 minut i gotowe. Pycha!! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryśka2308 Opublikowano 21 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2007 No proszę :lol: Smakosze domowej pizzy łączmy się!!! :P Ja wykorzystuje stary sposób mojej babci na ciasto drożdżowe i kiedy jest już wyrobione nakładam na miske ściereczke, potem zawijam w ręczniczek i.... wkładam miche pod pierzynke 8) Nic się nie brudzi bo miska jest ładnie zawinięta a ciasto wyrasta naprawde pięknie :P Ciekawa jestem ile kuchareczek praktykuje jeszcze ten stary sposób ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.