Skocz do zawartości

Mrożenie Fasolki Szparagowej,'bobu,brokułów


renigliwice

Rekomendowane odpowiedzi

Odkryłam ciekawy sposób, według mnie szybszy i prostszy na przygotowanie fasolki do mrożenia. Chciałam się z Wami nim podzielić.  Zamiast blanszowania w wodzie ( krótkiego obgotowywania)- wiadomo- strata składników rozpuszczalnych, pogorszenie smaku, dużo czasu od włożenia warzyw do zagotowania, konieczność odsączenia nadmiaru wody- znalazłam w necie super pomysł ( który już zrealizowałam) :    Położyłam umytą fasolkę na duże sito- to,od sokownika, sito ułożyłam na dużym wysokim garnku o dopasowanej wielkości, aby szczelnie przylegało do brzegów, przykryłam pokrywką. Na dno garnka nalałam wcześniej ok. 2 szklanek wody- tyle aby nie sięgała po zagotowaniu do warzyw. Doprowadziłam pod przykryciem do zawrzenia- 2 minuty parowania- po czym wyłączyłam gaz. Warzywa wysypałam na dużą tacę, aby szybko ostygły. Zupełnie zimne włożyłam do woreczków i do zamrażalki. Blanszowanie ma na celu tylko hamować rozwój enzymów, które powodują psucie się tych warzyw. Należy je wykonać Bardzo szybko i krótko- to samo dzieje się w gorącej parze, a unikamy rzeczy podanych na wstępie. Wystarczy zatem zagotować wodę i pozwolić parze działać dosłownie przez chwilę.    

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.