Skocz do zawartości

Dżem.... Z Cukinii


renigliwice

Rekomendowane odpowiedzi

 2 kg cukinii  4 limonki lub w ostateczności cytryny  2 szklanki cukru  2 dżemiksy uniwersalne 2:1  Obraną cukinię pokroić w kostkę, rozgotować, dodając ok. 1/2 szklanki cukru.  Limonki lub cytryny sparzyć, przekroić na pół,  z każdej połówki odkroić po plasterku. Z reszty wycisnąć sok.  Plasterki podsmażyć w cukrze. Jak już z cukinii zrobi się marmolada ( można sobie pomóc mikserem) dodać plasterki razem z syropem, sok  oraz resztę cukru . Pogotować 20-30 minut na maleńkim gazie.  Następnie wsypać 2 dżemiksy i gotować mieszając jeszcze 2 minuty. Nakładać układając przy ściance po plasterku limonki. Zakręcać i ułożyć słoiki do góry dnem. Jak ktoś chce, może dla pewności zapasteryzować, choć nie jest to konieczne.  Z podanych proporcji wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 330 ml.  Już spróbowałam. Jest pyszny,zachęcam do zrobienia.    Trudno będzie zgadnąć innym, co to za dżem. ;)    

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.