Skocz do zawartości

Karmelowe


Pola Połetek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, ostatnio wymyśliłam nowe ciasto (jadłam coś o podobnym smaku, z cukierni). Może ktoś z was się nim zainteresuje? Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka maki tortowej z czego jedna łyżka ma być ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki śmietanki 18% 3 Śnieżki 1 1/2 łyżki żelatyny 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego rum rodzynki, orzechy Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, powoli dosypywać cukier cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści dodać żółtka i jeszcze chwileczkę ubijać. Wsypać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. wylać na blaszkę 21X40 cm i upiec w 160 stopniach az będzie lekko brązowe. Po wystudzeniu przekroić na pół. Można nasączyć wodą z rumem. Masa: Rodzynki (dowolna ilość) zalać na noc rumem i przykryć spodkiem. Mleko gotować około 2 i pół godziny po czym wystudzić. Zimną śmietankę ubić ze śnieżką a gdy już będzie puszysta dodać rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody i wystudzoną (ma być letnia) dalej ubijając. na koniec dodać 2/3 karmelu (ugotowanego mleka skondensowanego) i odsączone rodzynki. Wyłożyć na spodnią część biszkoptu, wyrównać i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polać resztą karmelu i posypać posiekanymi orzechami, można także polać rozpuszczoną czekoladą (Kawałek czekolady połamać, włożyć do woreczka i podgrzać (we wrzątku) następnie odciąć róg woreczka i małym strumyczkiem zrobić esy floresy. Może ktoś z Was spróbuje je upiec? A zatem smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Witaj Pola!!! Ciekawa jest ta masa. Jeszcze takiej nie robiłam. Na pewno jest pyszne to ciasto. Pozdrawiam Cię serdecznie  i dziękuję za podzielenie się przepisem. Renia ;) :) :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj! wypróbuj, jest proste i naprawdę efektowne. Tyle tylko, że nie dla dzieci. Pa ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kasiu! Na pewno jest mniej słodkie niż 'snickers' z karmelem, 'krówka' itp. Jeśli chcesz mniej słodkie to zamiast śmietany 18% i Śnieżki możesz zastosować 30% śmietanę i użyć więcej żelatyny (np. 2 i pół łyżki na 1/2 szklanki wody). Ja robiłam ze śnieżką i wszystkim smakowało. Można też nasączyć biszkopty kawą bez cukru, wtedy posmak kawy 'złagodzi' słodycz. Poeksperymentuj! ;) Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 4 miesiące później...

Witaj Dorotko Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało. Moje dzieci stwierdziły, że to wynalazek. No, niestety wychowałam tradycjonalistów :D. Jak robię coś nowego niż to co pamiętają (smaki dzieciństwa) to córka od razu krzyczy, że ona tego jeść nie będzie. Ostatnio rzadko bywałam na forum. Po prostu jestem zapracowana i na diecie, więc nie chcę się denerwować tymi wszystkimi wspaniałościami, które tu ludzie zamieszczają. Ale niedługo wakacje więc znowu będę z Wami : Pozdrawiam Ciebie i Marcinka bardzo serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam wszystkich Bardzo zaciekawiło mnie to ciasto , wyglada bardzo apetycznie , lubie wszystkie ciasta do którego dodoaje sie karmel- uwielbiam jego smak. Ciasto mam chec zrobic mamie na urodziny mam nadzieje ze wyjdzie , dam znac jak mi poszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.