Skocz do zawartości

Zupa Z Marchwi


Klamerka

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znalazłam w "Zwierciadle" (chyba czerwcowym) i troszkę zmieniłam ;) Ale te modyfikacje wyszły na dobre, bo zupa jest smakowita! :)

-1 kg marchwi

-2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

-1-2 cebule

-łyżka drobno posiekanego/ startego korzenia imbiru

-łyżeczka curry

-pomidory w puszce (duża puszka-800 g)

-50 g ryżu

-1 litr bulionu

-sól, pieprz

Marchew umyć, obrać i starkować w plastry. Cebulę obrać, pokroić w plasterki.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, i smażyć kilka minut aż zmięknie.

Wówczas dodać do cebuli ryż (suchy, nieugotowany), imbir i curry. Pogotować minutę mieszając.

Dołożyć marchew, wlać bulion.

Po kilki minutach gotowania dołożyć pokrojone pomidory z puszki (wraz z zalewą), przyprawić, doprowadzić do wrzenia.

Gotować około 20minut aż ryż i marchew będą miękkie.

W orginalnym przepisie proponowano przed podaniem zupę posypać posiekanymi listkami mięty. Ja akurat jej nie miałam, ale za to do zupy podczas gotowania dodałam troszkę świeżej bazylii i oregano.

Smacznego!! :razz:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.