Skocz do zawartości

Kartoflak...


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

* zimniaki (ilość zależy od ilości osób- zawsze daję na oko)
* kiełbasa (najlepiej pikantna odmiana)- zamiast kiełbasy można dać mieso mielone (wcześniej podsmażone)
* 1 jajko
* około 0,5 kg cebuli
* przyprawy- sól, pieprz, papryka w proszku
* olej
* około 3 łyżek kaszy manny

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami, przelać do większego naczynia, wbić jajko. Kiełbasę podsmażyć, przesypać do ziemniaków. Cebulę zeszklić na tej samej patelni co kiełbasę- również dodać do masy ziemniaczanej. Przyprawić, dodać i dodać dwie łyżki oleju. Wszystko wylać na blaszkę wcześniej polaną olejem. Na wierzch ciasta można również dać trochę oliwy aby nie było wysuszone.
Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor.
Podawać gorące.

Smacznego!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:-D ja również pamiętam to z dziecistwa :-D a co najważniejsze, że ta potrawa nie jest droga- może trochę czasochłonna (ale ja sobie ułatwiam tarcie ziemniaków i robię to w robocie kuchennym :-D ) Jeszcze raz polecam!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja takze czesto robie kartoflaka w innych regionach Polski nazywa sie to ''baba ziemiaczana'' ,ale z mojego regionu to wlasnie kartoflak jest super,musi byc pikantny i oczywiscie popijam go mlekiem :-D i jeszcze jego zaleta to ze szybko znika i jest naprawde tanie danie :-D .Moze dzis zrobie na obiad jak cos to wkleje zdjecie.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na drugi dzień po odsmażeniu jest również pychotka. Moja rodzina bardzo lubi babkę ziemniaczaną świeżo wyjęty z piecyka z zimnym mlekiem lub z cherbatą z cytryną jak i odsmażany. Zawsze robię dużo żeby wystarczyło na drugi dzień do odsmażenia.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mnie zaciekawił ten przepis :P i co z kaszą manną?

Powiedzcie mi tylko czy podajecie to samo czy z jakąś sałatką?

Podaję to różnie... jak mi się zachce to robię surówkę z kapusty a jak mi się nie chce to nie robię nic i stawiam na stół ketchup :P i jak chcą to sobię robią :P

Co zrobić z kaszą manną,może dodać ją do masy??

Co do kaszy mannej dodaje ją do masy. Staję się wtedy ona puszysta i rozpływa się w ustach- a najważniejsze, że nie czuć jej smaku.
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.