figiel Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Jestem zainteresowana tym sposobem , nigdy tak nie robiłam z gruszkami ... ba nawet nie wiedziałam że tak można zaprawiać gruszki :smile: .Mam pytanko do jakich ciast można używać tej masy gruszkowej . Gruszki mam swoje , właśnie dzisiaj zaprawiałam kompoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrFrodo Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Fajny przepis, aż mi się jabłek zachciało :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Spróbuj Figielku koniecznie, bo to fajna sprawa :) Ja tak robię dopiero pierwszy raz, ale moja mama i jej sąsiadki już któryś rok z rzędu, te gruszki po pasteryzacji są take ładnie, jasny kolor mają. Myślę, że takiej gruszkowej masy można używać do ciast kruchych i piec je razem z ciastem, ale i na zimno wymieszane np. z galaretką, np. na spód biszkopt, potem gruszki wymieszane z tężejącą galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody i na górę bita śmietana - takie ciasto chodzi za mną :mrgreen:, albo kiedyś robiłam ciasto Delicja, i tam starte jabłka mieszało się z wiśniową galaretką i taką masą przekładało się 2 jasne biszkopty, a na to gruba warstwa polewy czekoladowej - mniam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Chętnie wypróbuję , bo widze ,ze ta masa może mieć szerokie zastosowanie :smile: .Mam pytanie czy nie dodaje się cukru do tych gruszek ? Moje gruszki mają dośc twardawą skórkę , chyba je obiorę ? Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Nie, nic się nie dodaje, gruszki są słodkie same w sobie. Potem przygotowując ciasto przyprawiamy tę masę do smaku. Dokładnie, jak gruszki mają twardą skórkę to lepiej je obrać. Na próbę, spróbuj Figielku zrobić kilka słoiczków. U mnie z 1 kg gruszek wyszły 3 po około 350 ml słoiczki. Powodzenia :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Zrobiłam kilka słoików na próbę .Puściły dość soku . Jeśli użyję do ciasta z galaretką , to ten sok uzupełnię wodą i rozpuszczę galaretkę. W słoiku wyglądają fajnie , taka jasna masa . Dziękuję za pomysł :wub: POLECAM !! @(*_*)@ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 To super Figielku, że pomysł Ci się przydał i spodobał :smile: To teraz w zimę będziemy szalały z gruszkowymi ciastami :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 :biggrin: oooo , tak !! ..ja jeszcze zrobię kilka słoików . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 :biggrin: :biggrin: :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzialena Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Witam, Skorzystałam z przepisu tartych jabłek zasypanych cukrem, zrobiłam je w słoikach "pod gumkę" niestety nie zamknęły się, po zdjęciu sprężynki wieczko się otworzyło ;/ Zastanawiam się czy w takim razie powinno sprężynkę zostawiać czy poprostu słoik lub wieczko było do niczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Witaj na forum :) Ja moje przetwory pakuję w słoiki typu twist-off. A odnoście "słoików na gumkę" zaczerpnęłam wiadomości od babci i... wiem, że przyczyn mogło być kilka: wyszczerbiony słoik, za luźna gumka, rozciągnięta sprężyna... Sprężynę ściąga się dopiero po pasteryzacji, ale wcześniej słoik można lekko przechylić i sprawdzić czy nic się nie wylewa (ja tak zawszę robię). Podobno podczas pasteryzacji już wiadomo, który słoik jest źle zamknięty, bo wychodzi z niego para i ten słoik syczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzialena Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Dziękuję za odpowiedź, jutro kolejna próba :) tym razem dodatkowo zrobię w słoiki twist off :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Proszę bardzo i powodzenia życzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnnaK Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Ja robię gruszki w lekkim syropie. Gruszki dojrzałe, ale trochę twarde obieram, usuwam gniazdka nasienne i kładę do słoików twistów 0,75 l, wsypuję kopiastą łyżkę cukru, zalewam letnią, przegotowaną wodą i pasteryzuję 15 min. Mogą być do ciasta, deserów lub jako samodzielny frykasek zimą. :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.